Annons
X
Annons
X

”Rörd av att se sin egen produkt”

När åklagaren läste upp hur hans offer dog visade Breivik inga känslor. Men när hans propagandafilm spelades upp i rättssalen rann det tårar. Rättspsykiatrikern Svenn Torgersen tror att massmördaren rördes av sin egen förträfflighet.

– Han har fått scenen och njuter av att vara i centrum.

Den åtalade Anders Behring Breivik gråter nar hans film visas i sal 250 i Oslo tinghus under den första rättegångsdagen.

Den åtalade Anders Behring Breivik gråter nar hans film visas i sal 250 i Oslo tinghus under den första rättegångsdagen. Foto: SCANPIX

För samtliga 77 dödsoffer läste åklagaren upp namn, ålder och dödsorsak vid måndagens rättegång. Terroråtalade Anders Behrings Breivik såg då varken nöjd eller plågad ut, utan hade en uttryckslös ansiktsmin.

Däremot när hans propagandafilm, som han lade ut på Youtube innan attentaten, spelades upp i rättssalen började han gråta. Psykologiprofessorn Svenn Torgersens teori är att Breivik blev rörd av att se sin skapelse visas upp för norska folket.

– Som en regissör som ser sin film visas på en filmfestival i Berlin. Då kommer tårarna, säger Svenn Torgersen som är knuten till Oslo univseritet.

Annons
X

Att få se sin produkt spelas upp i det här sammanhanget är för Breivik väldigt stort, menar Svenn Torgersen, efter som han är ”extremt självupptagen”.

– Han har en djup kärlek till sig själv men är likgiltig för alla andra. Han är väldigt fascinerad av sig själv.

Orsaken till att Breivik inte rörde en min när hans offer behandlades beror enligt Svenn Torgersen på att han är likgiltig inför sina handlingar.

– Han ser det som nödvändigt i den strid han anser sig kämpa för det norska folket.

Överlag tror Svenn Torgersen att Breivik är väldigt tillfreds med hela situationen.

– Han har fått scenen och är nöjd över att vara i centrum. Han har fått Norge, Sverige och hela världen som sitt publikum. För folk som han är rättegången en höjdpunkt, säger Svenn Torgersen, som inte var förvånad över Breiviks beteende under rättegången.

– Jag trodde inte att han skulle gråta när filmen visades men jag är inte överraskad över hans otroliga självupptagenhet.

Sättet Breivik beter sig på tyder enligt Svenn Torgersen på att han inte är psykotisk som den första rättspsykiatriska utredningen kom fram till.

– Han tror att han är världens mästare men han reagerar på stimuli.

Så han är självupptagen men inte psykotisk i din mening?

– Det är riktigt.

Även Marianne Kristiansson, som är chefsöverläkare vid rättspsykiatriska kliniken i Huddin, menar att Breiviks inledningsvis oberörda attityd ligger helt i linje med den typ av gärningsman han är.

– Han lider av en grav empatistörning. Däremot tror jag inte att han lider av någon psykisk sjukdom; han är för välorganiserad för det, säger Kristiansson till TT.

Att gråten kom först när Breiviks egen film visades tolkar hon som ett utslag av hans extrema självupptagenhet.

– Det är typiskt att han blev rörd över att se vad han själv hade åstadkommit.

Advokat Peter Althin anser att det är farligt om domstolen drar slutsatser av vilken attityd en misstänkt visar upp i rättssalen.

– Man ska nog inte lägga något i det. Hur ska man se ut i en sådan situation? Det som ser ut som känslokyla kan i själva verket vara stor nervositet. Jag hade en klient en gång som skrattade av nervositet och fick tillsägelse av domaren som tolkade det som att han hade roligt, säger Althin till TT.

Norska TV2 har läst på Breiviks läppar hur han själv förklarade sina tårar när hans advokat Vibeke Hein Bära frågade omedelbart efteråt frågade hur han mådde.

– Det är fint. Det är bra. Det är bara för att det är en emotionell film, ska han ha sagt.

Påståendet ligger i linje med vad rättspsykiatriker säger: att gråten kan vara typiskt narcissistisk — självgod.

Inte heller John Hestnes i Stödgruppen efter 22 juli tror att gråten tydde på ånger.

– Han var rörd över det han har åstadkommit, sade Hestnes till NRK.

Så skyddas Breivik i rätten

svd.se
Annons
Annons
X

Den åtalade Anders Behring Breivik gråter nar hans film visas i sal 250 i Oslo tinghus under den första rättegångsdagen.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 13

Kö utanför domstolen i Oslo.

Foto: LISE ASERUD/SCANPIX NORGE/REUTERS Bild 2 av 13
Foto: SCANPIX Bild 3 av 13
Foto: SCANPIX Bild 4 av 13

Anders Behring Breivik under rättegången i Oslo på måndagen.

Foto: SCANPIX Bild 5 av 13
Foto: SCANPIX Bild 6 av 13
Foto: SCANPIX Bild 7 av 13
Foto: SCANPIX Bild 8 av 13

Klockan 12.03 löser Breivik ut en parkeringsbiljett inne i Oslo. Åklagaren visar bilder från övervakningskameror. Breivik har svarta byxor, randig färgglad tröja och ett mörkt paraply i handen.

Foto: SCANPIX Bild 9 av 13
Foto: SCANPIX Bild 10 av 13
Foto: SCANPIX Bild 11 av 13

Riksåklagare Svein Holden och åklagare Inga Beijer Engh.

Foto: SCANPIX Bild 12 av 13

Geir Lippestad och Vibeke Hein Bära, Anders Behring Breiviks försvarsadvokater.

Foto: SCANPIX Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X