Bitter LoveRörande, rolig och hoppfull resa på Volga

Ur ”Bitter love”.
Ur ”Bitter love”. Foto: Folkets Bio

På en kryssning längs med Volga avhandlas de stora livsfrågorna. Vissa söker en livspartner, andra sig själva. ”Bitter love” är en dokumentär som inte är alls är särskilt bitter.

Under strecket
Publicerad
Man blir osäker på resenärerna är skådespelare eller inte – men ”Bitter love” är en dokumentär.

Man blir osäker på resenärerna är skådespelare eller inte – men ”Bitter love” är en dokumentär.

Foto: Folkets Bio
Annons

En kryssning på Volga låter oroväckande. I pressreleasen står bland annat att det ombord ”finns vodka, massor av vodka”. Man fruktar fylleslag och kosackdans. Men farhågorna kommer på skam. Visst dricks det vodka, men mycket civiliserat. I stället lyssnar resenärerna på klassisk rysk musik framförd av en pianist och en sångerska, lär sig dansa vals och läser poesi, men först och främst samtalar de med varandra. Majoriteten av passagerarna befinner sig i övre medelåldern med skiftande erfarenheter som de mer än gärna delar med sig av. Här handlar det inte om att fly tillvaron för en stund utan om att minnas och begrunda.

Jerzy Sladkowski är en polsk-svensk dokumentärfilmare bosatt och arbetande i Sverige sedan 1982. ”Bitter love” utspelar sig dock i Ryssland. Efter långt och noggrant researcharbete har han valt ut de medverkande som alla spelar sig själva, de är inte fångade i ögonblicket utan scenerna är snarare upprepade, på båten där de befinner sig under en weekend. Målet för resan är för några att hitta en livspartner – många på resan är singlar – men för de flesta verkar målet vara att hitta sig själva.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons