Annons

Rörande brottning drunknar i ett vrål

Scenerna med landhockeykillarna på parkeringsplatsen visar att Viktor Johansson när han är som bäst kan komma nära.
Scenerna med landhockeykillarna på parkeringsplatsen visar att Viktor Johansson när han är som bäst kan komma nära. Foto: Isberget Produktion

I ”Himmel över Flogsta” hittar Hynek Pallas den varmaste filmbilden av vänskap som han har sett på länge. Viktor Johansson kan konsten att komma nära, men den här gången hade han behövt stryka hårt bland uppslagen.

Under strecket
Publicerad

**Om du vid tiotiden **på kvällen befinner dig i dalgången mellan Uppsalastadsdelarna Eriksberg och Flogsta kan du få vara med om något sällsamt. Ett vrål som snart får svar av ett andra. En märklig kör av röster i vinden ovanför dig. Det är Flogstavrålet, ett kollektivt primalskrik från studenterna i de blåvita höghusen på Sernanders väg.

Jag är inte förvånad över att regissören och författaren Viktor Johansson tagit med sig berättarformen från sin debutfilm ”Under Gottsunda” – en fantastisk hybrid av dokumentär och fiktion om en annan del av Uppsala – just hit. Blandningen av boende har alltid varit fascinerande. Korridorerna har inte bara hyst studenter utan även politiska dissidenter.

Annons
Annons
Annons