Annons

”Rör inte min premiepension”

Joacim Olsson.
Joacim Olsson. Foto: Lars Pehrson, Fredrik Sandberg/TT

Skandalerna inom premiepensionssystemet har på många sätt fått våra folkvalda politiker att agera ovanligt kraftfullt. Åtgärderna har dessvärre ofta varit felriktade eller till och med kontraproduktiva, skriver Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

Under strecket
Publicerad

Premiepensionssystemet infördes i början av 90-talet som en del av den stora pensionsreformen. I ett självfinansierande pensionssystem skulle en liten del kunna generera bättre avkastning än inkomstpensionen genom att pensionsspararna skulle kunna välja hur 2,5 procent av pensionskapitalet skulle placeras. Ett torg med placeringsalternativ skapades – PPM – där ett stort utbud av svenska och internationella fonder för aktier, råvaror och räntor gjorde det möjligt för oss alla att välja placeringsinriktning. För de som inte hade intresse eller ansåg sig ha tillräckligt kunnande erbjöds även ett statligt alternativ – förvaltat av AP7.

En korrekt utvärdering om huruvida detta har varit ett lyckat system bör naturligtvis omfatta såväl de historiska erfarenheter som de senaste årens skandaler med Allra och Falcon Funds, där enskilda pensionssparare tyvärr har fått se sina besparingar minska i värde.

Annons
Annons
Annons