Annons
X
Annons
X

Röntgade björnar kan ge svar på kiss-gåta

Pinkar björnen i skogen?

Ja, men den kan sova i månader utan att kissa ut slaggprodukter. Studier av nallar från Orsa rovdjurspark ska nu förhoppningsvis förklara de märkliga kroppsfunktionerna – och kanske leda till nya behandlingar för sjuka människor.

Av TT
Fem björnar som precis vaknat ur sin vintervila fick sova en timme till, så forskare vid Karolinska institutet kunde undersöka hur björnskeletten klarar att ligga stilla i idet så länge.
Fem björnar som precis vaknat ur sin vintervila fick sova en timme till, så forskare vid Karolinska institutet kunde undersöka hur björnskeletten klarar att ligga stilla i idet så länge. Foto: Orsa rovdjurspark/TT

Björnar brukar vanligtvis gå i ide runt oktober månad, och sover sedan i fem till sju månader. Under den långa tiden stannar urinproduktionen helt – något som märkligt nog inte leder till några komplikationer hos djuren. Och trots att de ligger stilla så länge drabbas de inte av osteoporos, benskörhet.

– Om vi människor låg så länge i sängen skulle vi bli väldigt bensköra och dessutom tappa väldigt mycket muskler. Antagligen så mycket muskler att vi inte skulle kunna stå på våra ben, säger Peter Stenvinkel, professor i njurmedicin på Karolinska institutet.

Björnarna måste ha utvecklat skyddsmekanismer mot detta, och vilka det är vill Peter Stenvinkel och hans kollegor ta reda på. Därför har de inlett ett samarbete med Orsa rovdjurspark, där man nu röntgat fem björnar som precis vaknat ur sin vintervila. Det gjorde man genom att frakta upp en skiktröntgenmaskin till parken, där björnarnas skelett undersöktes. Man ska även analysera bland annat blodprover.

Annons
X

Det finns många tänkbara förklaringar till att björnarna klarar den långa vilan så bra. Deras speciella diet är intressant, tycker forskarna.

– Under månaderna innan de går in i vintersömnen är de ju som ätmaskiner och äter extrema mängder bär. Det kan vara uppemot hundra liter per dag. Vi är intresserade av om det kan ha gynnsamma effekter på förmågan att skydda sig mot bensjukdom och muskelutarmningen.

TT: Om ni kommer på hur björnarna går till väga, vad gör ni med det då?

– Då måste man se om det är något som kan omsättas i råd till patienter som ligger mycket till sängs. Om det är något i dieten som har effekt kan det omsättas i praktiken och om man har tur kan det vara något som gör att man kan hitta läkemedel och behandla. Men det är långt till dess, först måste vi förstå vad det är som händer.

Annons
Annons
X

Fem björnar som precis vaknat ur sin vintervila fick sova en timme till, så forskare vid Karolinska institutet kunde undersöka hur björnskeletten klarar att ligga stilla i idet så länge.

Foto: Orsa rovdjurspark/TT Bild 1 av 3

En av björnarna i skiktröntgenmaskinen i Orsa rovdjurspark.

Foto: Orsa rovdjurspark/TT Bild 2 av 3

En björnram röntgas på Orsa rovdjurspark. Björnarna påverkas inte av undersökningen, och allt sker under strikt etisk kontroll och med veterinärer på plats, berättar Peter Stenvinkel, professor i njurmedicin.

Foto: Orsa rovdjurspark/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X