Annons
Recension

Ronja RövardotterRonja överraskande bra som anime

Rumpnissarna ser ut som trätroll, rövarna som Asterix och Obelix och Mattis vrålar och vevar för mycket. Men för första gången någonsin lyckas en utländsk filmatisering göra Astrid Lindgrens magiska sagoberättande rättvisa.

Under strecket
Publicerad

Ronja slänger sig dramatiskt över helvetesgapet till Borkafästet för att rädda Birk som tillfångatagits av Mattisrövarna.

Foto: Studio Ghibli/SVT Bild 1 av 3

Ronja och Birks svenska röster görs av Laura Jonstoij Berg och Leon Pålsson Sälling.

Foto: Studio Ghibli/SVT Bild 2 av 3

Skalle-Pers röst görs av Björn Gedda. Det märks att både han och Vanna Rosenberg (som dubbar Lovis) har Allan Edwall och Lena Nyman i bakhuvudet i sina rösttolkningar, som dock hör till filmens bästa.

Foto: Studio Ghibli/SVT Bild 3 av 3

På 1970-talet reste Hayao Miyazaki till Sverige för att göra research för en animerad version av Pippi Långstrump. Det här var innan han gjort sig ett namn som animatör och regissör och grundat Studio Ghibli och trots det gedigna förarbetet på Gotland fick han nej av Astrid Lindgren. Drygt 40 år senare är det istället Miyazakis son Gorō som lyckas förvandla en av den svenska författarens sagor till tecknad film.

Ronja Rövardotter kom ut 1981 och är Lindgrens sista roman. 1984 blev den film med Hanna Zetterberg i huvudrollen och i regi av Tage Danielsson. Det är en filmatisering som står sig än idag, vilket man inte minst märker i denna version som åtminstone inledningsvis inspirerats mer av filmen än av boken.

Annons
Annons
Annons