Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Ronja Rövardotter Ronja överraskande bra som anime

Rumpnissarna ser ut som trätroll, rövarna som Asterix och Obelix och Mattis vrålar och vevar för mycket. Men för första gången någonsin lyckas en utländsk filmatisering göra Astrid Lindgrens magiska sagoberättande rättvisa.

Ronja slänger sig dramatiskt över helvetesgapet till Borkafästet för att rädda Birk som tillfångatagits av Mattisrövarna.

Ronja slänger sig dramatiskt över helvetesgapet till Borkafästet för att rädda Birk som tillfångatagits av Mattisrövarna. Foto: Studio Ghibli/SVT

Ronja Rövardotter

Regi
Gorō Miyazaki
Genre
Animerat
Medverkande
Laura Jonstoij Berg, Leon Pålsson Sälling, Vanna Rosenberg, Iréne Lindh, Mattias Knave
Längd
25 min

26 avsnitt sänds lördagar kl 20.05 i Barnkanalen.

Betyg: 4 av 6

På 1970-talet reste Hayao Miyazaki till Sverige för att göra research för en animerad version av Pippi Långstrump. Det här var innan han gjort sig ett namn som animatör och regissör och grundat Studio Ghibli och trots det gedigna förarbetet på Gotland fick han nej av Astrid Lindgren. Drygt 40 år senare är det istället Miyazakis son Gorō som lyckas förvandla en av den svenska författarens sagor till tecknad film.

Ronja Rövardotter kom ut 1981 och är Lindgrens sista roman. 1984 blev den film med Hanna Zetterberg i huvudrollen och i regi av Tage Danielsson. Det är en filmatisering som står sig än idag, vilket man inte minst märker i denna version som åtminstone inledningsvis inspirerats mer av filmen än av boken.

Framför allt tycks Börje Ahlstedts Mattis gå hem hos Gorō Miyazaki – den utåtagerande rolltolkningen är som klippt och skuren för de överreaktioner som är så förekommande i anime. Regissören konstaterar också i en intervju i SVT:s Barnkanalen att han läste boken när han precis fått barn och därför kände stark identifikation med just Mattis.

Annons
X

Dessvärre blir skildringen av fadern, han som allt som oftast beter sig om en femåring, tv-seriens black om foten. Den kärlek och oro Mattis känner för sitt barn är förvisso fin, men han tar för mycket fokus från huvudpersonerna – Ronja och Birk, vars vänskap är berättelsens egentliga motor. Astrid Lindgren gjorde många fina skildringar av fadersrollen, men den var aldrig så vevande högljudd som den blir här.

Av den anledningen tar det fyra avsnitt innan serien kommer igång på riktigt i och med BirkS och Ronjas hoppduell över helvetesgapet. Och inte förrän i avsnitt 10, då Ronja fastnar med foten i rumpnissarnas tak, börjar den kännas på allvar. Scenen när vildvittran sliter och drar i hennes hår för att få med henne till sina systrar är en sådan som kräver föräldranärvaro i tv-soffan.

När Pippi Långstrump väl blev animerad tv-serie, som en tysk-svensk-kanadensisk samproduktion, var Astrid Lindgren mycket besviken över resultatet. Studio Ghiblis och Polygon Pictures "Ronja Rövardotter" är något annat – Miyazaki d y lyckas, åtminstone bitvis fånga och ibland även förhöja den lindgrenska magin.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Musiken är ett omelodiskt mischmasch, här hade man behövt Björn Isfälts rövarhits. Men landskapet är dramatiskt, grådvärgarna myllrar fram som små japanska vampyrugglor och vildvittrorna är skräckinjagande närgångna, medan rumpnissarna mest påminner om sådana där trätroll man hittar i souvenirbutiker i Gamla stan.

  Rövarna är lika opersonliga. De klär sig som Asterix och Obelix, för sig som Peter Pans förlorade pojkar och pratar som ett gäng reklamare (snälla Eurotroll AB - hur vore det om ni någon gång skulle söka er norr om Uppsala i er jakt på folk som kan dubba?). Men när strålkastarljuset sätts på Ronja och Birk är känslan densamma som när jag var fem år och mormor första gången högläste sagan för mig.

  Skalle-Pers röst görs av Björn Gedda. Det märks att både han och Vanna Rosenberg (som dubbar Lovis) har Allan Edwall och Lena Nyman i bakhuvudet i sina rösttolkningar, som dock hör till filmens bästa. Foto: Studio Ghibli/SVT

  "Ronja Rövardotter" visas lördagar 20.05 i SVT Barnkanalen med start 30 januari. De 26 avsnitten är 25 minuter långa.

  Annons

  Ronja slänger sig dramatiskt över helvetesgapet till Borkafästet för att rädda Birk som tillfångatagits av Mattisrövarna.

  Foto: Studio Ghibli/SVT Bild 1 av 3

  Ronja och Birks svenska röster görs av Laura Jonstoij Berg och Leon Pålsson Sälling.

  Foto: Studio Ghibli/SVT Bild 2 av 3

  Skalle-Pers röst görs av Björn Gedda. Det märks att både han och Vanna Rosenberg (som dubbar Lovis) har Allan Edwall och Lena Nyman i bakhuvudet i sina rösttolkningar, som dock hör till filmens bästa.

  Foto: Studio Ghibli/SVT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X