Annons
X
Annons
X

Romson: Sluta sörja över SD:s valframgångar

Nästa år vill regeringen inleda lokala klimatsamarbeten mellan staten och kommunerna. Det lyfte klimatminister Åsa Romson (MP) under ett tal på partiets kommun- och landstingsdagar under lördagen. Hon gav också en känga till Sverigedemokraterna inför nästa veckas budgetomröstning.

Miljöminister Åsa Romson invigningstralar då Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar inleddes på Karlstad CCC på lördagsförmiddagen.
Miljöminister Åsa Romson invigningstralar då Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar inleddes på Karlstad CCC på lördagsförmiddagen. Foto: LINN MALMÉN

Under lördagsmorgonen inleddes Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad, där miljöpartister från hela landet träffas under helgen, med ett tal av språkröret Åsa Romson.

Hon kommenterade bland annat valresultatet, som blev en besvikelse för partiet. Bland annat misslyckades man med det uppsatta målet om att slå Sverigedemokraterna och bli tredje största parti.

– Det är dags att sluta sörja över SD:s valresultat, det är dags att dra på oss arbetsskorna, för vår roll för öppenhet och humanism är viktigare än någonsin, säger Romson.

Annons
X

**Hon kommenterade också **den kritik som SD har riktat mot Miljöpartiet, som bland annat har gått ut på att de absolut inte vill se partiet i regeringen.

– Deras mål är att begränsa de grönas inflytande, säger Romson.

Nästa vecka drar FN:s klimattoppmöte i Lima igång och Åsa Romson kommer i sin roll som miljö- och klimatminister att leda den svenska delegationen.

I en intervju med SvD har hon konstaterat att det är ”jäkligt bråttom”, men inte för sent:

– Det finns många i dag som menar att det inte går att klara 2-gradersmålet, att det är kört. Jag menar att det är för tidigt och på gränsen till oansvarigt att dra den slutsatsen

**Nu säger hon att **det globala klimatavtalet förvisso är viktigt, men att det är minst lika viktigt att Sverige agerar på hemmaplan. Hon tar upp Sveriges tidigare erfarenheter av klimatsamarbete mellan kommunerna och staten.

Hon lyfter också upp en satsning som regeringen gör i sin budget, som innebär att två miljarder de kommande fyra åren ska gå till att stötta lokala klimatsatsningar i kommunerna. De projekt som har störst förutsättningar att minska utsläppen ska premieras.

– Det ska bli enklare att bli miljövän i Sverige. Därför ska klimatsamarbetet mellan stat och kommun återuppstå redan nästa år, säger hon.

Till sommaren är regeringens tanke att regioner och kommuner ska kunna söka klimatstödet.

– Det här ska bli ett sätt att trigga igång klimatsatsningar och också få fart på projekt som kanske ligger men som inte riktigt har kommit igång, säger Romson.

Annons
Annons
X

Miljöminister Åsa Romson invigningstralar då Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar inleddes på Karlstad CCC på lördagsförmiddagen.

Foto: LINN MALMÉN Bild 1 av 2

Åsa Romson.

Foto: PONTUS LUNDAHL Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X