Annons

Anna-Malin Karlsson:Romska ”muck” är äldre än militärens ”MUCK”

Dessa skyttesoldater vid Ledningsregementet i Enköping hade långt kvar till muck när bilden togs i mars 2017.
Dessa skyttesoldater vid Ledningsregementet i Enköping hade långt kvar till muck när bilden togs i mars 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rätt ska vara rätt. Men även felaktiga förklaringar till ords urpsprung kan påverka hur ords betydelse utvecklas. Det visar inte minst ordet ”muck”.

Under strecket
Publicerad

I SvD:s frågesport om lånord den 2 december väckte en fråga många reaktioner från läsare. Den gällde ordet muck, som enligt facit kommer från det romska ordet för ’fri’ (mukk, som i sin tur kan härledas till sanskrits moksha). Nej, ordet är en förkortning för frasen ’militär utryckning civila kläder’, menade flera mejlskrivare. Rätt ska vara rätt!

Men vad är egentligen rätt, och på vilka grunder bestäms det? När språkvetare ska avgöra vad ett ord ”kommer ifrån” är ett vanligt sätt att söka efter det första historiska belägget. Det kan man göra i med hjälp av Svenska Akademiens Ordbok, eller genom att leta olika textarkiv. När det gäller ord som framför allt förekommit i talspråk är det förstås svårare, men här finns dialektarkiv och andra uppteckningar att tillgå.

Annons
Annons
Annons