Unglitteratur om resandefolk

Katarina Taikons böcker om Katitzi kommer nu äntligen i nytryck. Men det finns också mycket annan fantastisk barn- och ungdomslitteratur av och om romer och resandefolk. Här är fem lysande exempel! Urvalet gjort av Erika Hallhagen.

Läs mer om Kulturen tipsar Läs & Skriv
Foto: Katitzi & Katitzi och Swing Bild 1 av 1

Del 1 av 5

undefined
Foto: Katitzi & Katitzi och Swing

Kärt återseende av Katitzi

Totalt skrev Katarina Taikon tretton självbiografiska böcker om sin uppväxt i Sverige. Återseendet är kärt och omtumlande – jag skrattar och gråter åt den viljestarka flickan Katitzi och det förtryck som hennes familj utsätts för. På samma gång en otroligt viktig läsning för att förstå romernas situation och en fantastisk berättelse om att vara ung. Om vänskap, sorg och glädje.

Foto: Sofia Z-4515 Bild 1 av 1

Del 2 av 5

undefined
Foto: Sofia Z-4515

Starkt om Auschwitz

Författaren och läraren Gunilla Lundgren har kommit att föra Katarina Taikons arv vidare vad gäller litteratur för och om romer. En första bok, "Maritza, zigenarflickan", skrev hon tillsammans med romska skolbarn på 1970-talet. I fjol kom "Ramiz resa" som bygger på en romsk pojkes flykt från Kosovo till Sverige. Den starka serieboken "Sofia Z-4515" är baserad på Auschwitz-överlevaren Sofia Taikons berättelser.
(Finns att ladda ner gratis på Forum för levande historia. )

Foto: 5768 visningar på Youtube Bild 1 av 1

Del 3 av 5

undefined
Foto: 5768 visningar på Youtube

Vann Barnens romanpris

Romanen om den 14-åriga resandetjejen Rosita tilldelades i fjol Barnens romanpris av Sveriges Radios unga jury. Precis som hos Katitzi är det lika mycket en berättelse om fördomar som en skildring om att vara ung. Man kastas tillbaka i den där känslan av att ingen vuxen fattar någonting. Och hur svårt det ibland är att bara våga vara.

Foto: Djangon Bild 1 av 1

Del 4 av 5

undefined
Foto: Djangon

En jazzmusikers uppväxt

Konstnären och författaren Levi Pinfold har skapat ett äventyr i det lilla, löst baserad på den berömde jazzmusikern Django Reinhardts uppväxt. Pinfolds pensel fångar magiskt cirkusvagnar, kulörta lyktor och musik i en berättelse som kretsar runt ett litet sagoväsen som ställer till det för huvudpersonen.

Foto: Det var en gång som inte var Bild 1 av 1

Del 5 av 5

undefined
Foto: Det var en gång som inte var

Ur den romska traditionen

Katitziböckerna vittnar om det svenska motståndet till att låta romer gå i skola. Katarina Taikon lärde sig till exempel att läsa först som 17-åring. Då analfabetismen länge var stor blev den muntliga berättartraditionen än viktigare. Med hjälp av intervjuer och bandspelare har författarna här fångat och nedtecknat en mängd sagor.

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X