Annons

Roms lucior och tomtar får våta fötter

ÖVERFLÖD. Juletider är lika med översvämningstider i Italien. Om det vittnar inte bara årets julflod, utan en uppsjö redogörelser i historien. Tibern stiger obönhörligt, endast mirakel tycks kunna stoppa den – som när Heliga Birgittas dotter doppade en av sina tår däri.

Publicerad

I år blev Roms fåtaliga lucior blöta om fötterna när de vadade genom knähögt vatten i stadens lågtliggande kvarter då Tibern tidsenligt svämmade över sin fåra på väg västerut mot hamnstaden Ostia vid Tyrrhenska havet. Under julhelgen har de romerska tomtarna alltid anledning att ha stövlar eller vadarebyxor lätt tillgängliga. Helt oberoende av människans koldioxidutsläpp stiger under höst och vinter Tibern i Rom, Arno i Florens, Po i närheten av Venedig och alla andra floder i Italien och de andra länderna invid Medelhavet. Medelhavsklimatet innebär att nederbörden till största delen faller under höst och vinter. Det betyder regn, men det kan snöa också, vintern 1496–97 snöade det kopiöst. I Florens gjorde lokala konstnärer, bland dem Michelangelo, stora snöskulpturer som dock inte nådde konstköpare.

De flesta stora städerna i höst- och vinterregnens område, inte bara i Italien, ligger på flacka slätter inte långt från Medelhavet. Innanför kustslätterna ligger berg och bergskedjor av olika storlekar. När det regnar bildas störtfloder utför bergssluttningarna och vattenmassorna mångdubblar de korta flodloppens vattenvolymer. Sker det på sommaren är det mycket farligt, eftersom en flera meter hög vattenvägg kommer rusande i de ofta uttorkade men korta och breda floddalarna där djur, barn och turister kan vistas. Men på vintern regnar det oftare och mer. I Rom, Florens, Venedig och många andra städer och byar löper flodfåran rakt igenom stadskärnan. En kall vinter följs inte automatiskt av stora översvämningar, men snörika och långa vintrar ger obehagligt stora vårfloder inte bara här i Norden utan också Medelhavsländerna.

Annons
Annons
Annons