Romney vill ge mer till Pentagon

Om ett par veckor är det dags för den avslutande debatten – med fokus på utrikespolitik. Utmanaren Mitt Romney ser USA som ett ”exceptionellt” land, som har ett särskilt ansvar för att utöva ledarskap i världen, skriver statsvetaren Mike Winnerstig.

Under strecket
Publicerad

Mitt Romney pekar på vikten av att USA värnar sina allierade i Europa, skriver Mike Winnerstig.

Foto: DAVID KOHL/AP
Annons

En stor förändring har ägt rum i den amerikanska opinionen: Mitt Romney leder nu för första gången över president Barack Obama i de aggregerade opinionsmätningarna. Även om denna ledning kan vara tillfällig, och även om stalltipset är att den sittande presidenten blir omvald, finns det anledning att analysera hur en president Romney skulle kunna driva USA:s utrikespolitik.

I Europa är det vanligt att anta att en demokratisk president baserar sin politik på liberala värderingar, respekt för multilaterala institutioner och ett begränsat användande av militära resurser. Republikanska administrationer anses däremot ha en real- och geopolitisk grundsyn utan större respekt för FN, och ha lätt för att använda militärt våld. Detta är dock en förenklad bild.

Annons
Annons
Annons