Annons
X
Annons
X

Romney vann i Michigan

Mitt Romney utropades till segrare bara sekunder efter det att vallokalerna i delstaten Michigan stängts. Därmed tilltar osäkerheten på nytt i den republikanska kampen om vem som ska bli partiets presidentkandidat.

(uppdaterad)
Mitt Romney var i desperat behov av en seger för att hålla hoppet om Vita huset vid liv.
Mitt Romney var i desperat behov av en seger för att hålla hoppet om Vita huset vid liv. Foto: MANDI WRIGHT/AP

Allmänt sas att den förre Massachusettsguvernören Mitt Romneys kampanj skulle vara slut om han inte vann i Michigan igår, eftersom Arizonasenatorn John McCain tog ledningen i riksomfattande mätningar efter sin skräll i New Hampshire i förra veckan.

Mitt Romney växte upp i Michigan där hans far, George, var guvernör. Han flyttade vid 18 års ålder men drog fram sina rötter under gårdagens intensiva sista kampanjande och flera observatörer anmärkte att det verkade som om ”Romney försöker bli president i Michigan”.

Trenden, med ledning för Romney, 39 – 40 procent, och McCain som tvåa, 30 – 31 procent, höll i sig hela kvällen. Den förre Arkansasguvernören Mike Huckabee blev trea, med 16 procent. Men för honom, med en seger i Iowa i ryggen, är det viktigare att blicka mot lördagens primärval i South Carolina där han förmodas göra bra ifrån sig med tanke på den starka kristna högern i den staten.

Annons
X

– Är Washington kaputt? Kan vi fixa det? sa en lycklig Romney till jublande ja-svar från supportrar på valvakan.

McCain hyser också goda förhoppningar inför den kraftmätningen. Det var i South Carolina han blev offer för en av de smutsigaste kampanjerna på senare tid, i valet år 2000, när medtävlaren hette George W Bush. Vidare bor en stor andel krigsveteraner i staten och de beundrar McCains uthållighet som krigsfånge i Nordvietnam och hans stöd för större truppstyrkor i Irak.

Men eftervalsanalyser torde ge McCain viss anledning till oro. Det visade sig att fler av de många väljare som är bekymrade över en hotande lågkonjunktur la sin röst på den f d affärsmannen Romney. Även Huckabee lär granska dessa analyser, eftersom mormonen Romney övertygade en ungefär lika stor andel av de väckelsekristna som ibland uttrycker skepsis mot mormonkyrkan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stödet för Romney var starkt bland de konservativa medan McCain appellerade till de oberoende men inte i den utsträckning som var väntat. Parallellt med rösträkningen räknades det pengar, eftersom kandidaterna måste sprida sig på fler – och större – stater framöver. Romney har en egen förmögenhet att ösa ur medan McCain och Huckabee har betydligt mindre resurser.

  Den förre borgmästaren i New York Rudy Giuliani lockade bara en bråkdel av väljarna i Michigan. Han fortsätter sin hårdbearbetning av Florida, med primärval den 29 januari, men det är helt klart att han hamnat på efterkälken. Såväl Giuliani, som förre Tennesseesenatorn Fred Thompson fick färre röster än kongressmannen Ron Paul från Texas, som dragit in jättedonationer med löften om att bl a kalla hem amerikanska trupper från Irak omedelbart.

  Valdeltagandet var inte imponerande, vilket skylldes på kylan.

  Ekonomin dominerade, eftersom Michigan har högst arbetslöshet i USA, 7 procent.

  Bland demokraterna var läget ett helt annat. Partiledningen centralt beslöt förra året att Michigan-avdelningen skulle straffas för beslutet att förlägga primärvalet så tidigt. Dess delstatsdelegater kommer inte att räknas på konventet i sommar.

  Två av de tre ledande kandidaterna, Barack Obama och John Edwards, beslöt då att stryka sina namn från valsedlarna. Men Hillary Clinton och Dennis Kucinich, kongressman från Ohio, en annan industristat, följde inte deras exempel.

  Representanter för lokala partiledningen var mycket kritiska i sina uttalanden. Svenskättade guvernören Jennifer Granholm tackade Hillary Clinton för att hon valde att stanna kvar och det var ingen tvekan om vem hon själv tänkte rösta på.

  Obamas och Edwards staber manade väljarna att rösta blankt. Andelen röster för Clinton uppgick till 58 procent mot de ”uncommited”, på 37 procent.

  Samtidigt som vallokalerna i Michigan stängdes inleddes en debatt i Las Vegas mellan de tre ledande demokraterna inför nomineringsmötena i Nevada på lördag. Fackföreningsrörelsen är ovanligt stark i storstaden Las Vegas och en av de aspekter som kommer att hårdbevakas är huruvida hotell- och restaurangarbetarfacket Culinary Workers Unions stöd för Barack Obama kan fälla avgörandet. Å andra sidan har den rasdebatt som pågick över helgen mellan Obama- och Clinton-lägren spela in på ett nytt sätt. Delar av Culinary-fackets medlemmar är hispanics och kan tveka att rösta på en svart kandidat – och istället satsa på Hillary Clinton.

  I den tv-sända debatten tog både Clinton och Obama avstånd från rasdiskussionerna och skyllde på alltför ivriga kampanjarbetare. Utbytet var intensivt, med diskussioner om både president Bush, , Irakkriget, bolånekrisen, sjukvård, radioaktivt avfall.

  Michigan såg framtiden i det förflutna blogg.svd.se Mer läsning på svd.se/usavalet svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Mitt Romney var i desperat behov av en seger för att hålla hoppet om Vita huset vid liv.

  Foto: MANDI WRIGHT/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X