Romerskt recept: baka en offerkaka

Romersk mosaik från Karthago, 300-talet.
Romersk mosaik från Karthago, 300-talet. Foto: Gianni Dagli Orti/TT

Den antika historiens största kakmonster var den romerske kejsaren Vitellius. En av hans favoriter var offerkakor – troligtvis de bakverk som kallades libum. Läs receptet längre ned i texten.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Romersk mosaik från Karthago, 300-talet.

Foto: Gianni Dagli Orti/REX/TT
Annons

Fråga: ”Vet man hur kakor och sötsaker smakade i det antika Rom? Det finns ju antika kokböcker bevarade, men nämner de också sådana läckerheter?”

Dick Harrison: Ja, det gör de, och det är inte särskilt svårt att rekonstruera recept. Antikens bakverks- och sötsakskultur skilde sig dock på flera sätt från vår. För det första hade kakor konkurrens av andra godsaker, till exempel fikon, torkade frukter och kryddade osträtter. Romarna har efterlämnat flera recept på ost smaksatt med exempelvis vitlök, koriander, valnötter, sesam, oregano och pinjenötter. Dessutom åt man en tidig variant av glass: sötat och kryddat vin blandat med snö från bergen, stundom även med mjöl. En annan skillnad gentemot nutiden är att de antika bakverken saknade socker. Om sötningsmedel tillsattes var detta alltid honung, som hade ett stort användningsområde. Förutom honung älskade antikens människor att nyttja peppar, inte sällan i kombination med just honung.

Annons
Annons
Annons