Annons

Mikael Parkvall:Romerskt fälttåg bakom ”felet” i våra kalendrar

Vissa månader är döpta efter latinska räkneord – som inte stämmer med deras placering i kalenderåret. Den romerska kalendern hade till skillnad från vår bara tio månader.
Vissa månader är döpta efter latinska räkneord – som inte stämmer med deras placering i kalenderåret. Den romerska kalendern hade till skillnad från vår bara tio månader. Foto: Christine Olsson/TT

Logiken i månadernas namn brister. Varför är september – som är uppkallad efter latinets räkneord för sju, septem – månad nummer nio i vår kalender? Svaret finner vi i ett romerskt fälttåg på Iberiska halvön.

Under strecket
Publicerad
Foto: Steven May/IBLBild 1 av 1

Språkspaltsläsaren Mia Olovsson undrar varför årets senare månader heter september, oktober, november och december, trots att de ju är numer 9–12 i ordningen. Den som kan räkneorden 7–10 på latin (septem, octō, novem, decem) inser i likhet med henne lätt att månaderna måste vara uppkallade efter dessa, men att det då föreligger en uppenbar missmatchning. ”Har vi så att säga ändrat kalenderåret vid något tillfälle och flyttat nyåret?”, undrar frågeställaren.

Och därmed har hon svarat på sin egen fråga. Ursprungligen inföll det romerska nyåret på våren, och då var mycket riktigt september den sjunde månaden, oktober den åttonde, och så vidare (de flesta av de återstående är uppkallade efter antika gudar, eller som i fallen juli och augusti, efter romerska kejsare).

Annons
Annons
Annons