Annons
X
Annons
X

”Romer i Sverige gillar att resa”

I dag avhystes de EU-migranter som bodde i ett tältläger i Sollentuna. Kommunpolitikern Douglas Lithborn (M) menar att den till stor del romska gruppen främst är EU:s och Rumäniens ansvar. Men en talesperson för rumänska regeringen säger till SvD att ”romerna kommer hit för att de gillar att resa”, och slår ifrån sig ansvar.

De flesta av de omkring hundra EU-migranter från Rumänien som bodde i ett tältläger på en grusplan i Sollentuna packade ihop sina saker och lämnade platsen på torsdagen, efter att Kronofogden på kommunens begäran kommit dit för att avhysa dem. Runt 40 av dem sökte sig till kommunhuset i Sollentuna där kommunen erbjöd hjälp med hemresa. De övriga vet Douglas Lithborn inte var de tog vägen.

Ingen lämnar sina barn för att åka och tigga i ett land långt borta i Europas utkant mitt i vintern för att de tycker om att resa.
Cecilia Wikström

– Om vi inte skulle agera gör vi den här situationen permanent för dem, och det är som att säga att det är bra att ha lägret, säger Douglas Lithborn.

Annons
X

Både han och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) anser att välbefinnandet hos de romska rumäner som reser till Sverige i första hand är Rumäniens och EU:s ansvar, som måste förändra romernas situation i Rumänien.

I veckan har en delegation från Rumänien varit på besök i Sverige för att träffa bland andra ett antal statssekreterare och representanter för Borås och Stockholms kommuner för att diskutera de rumänska romernas situation.

Damian Drăghici, rådgivare i romfrågor åt Rumäniens premiärminister, leder delegationen och säger till SvD att orsaken till att rumänska romer reser till Sverige för att tigga är att romer gillar att resa ”av naturen”.

– Och nu när EU har öppnat har vi rätt att resa som EU-medborgare. Vi tar ansvar för våra medborgare. Vi gör allt vi kan för att förbättra deras liv. Men å andra sidan, om någon vill lämna sitt land och leva på ett särskilt sätt kan man inte kontrollera det.

Kommer romer hit för att tigga bara för att de gillar att resa?

– Några kommer hit för att tigga. Det är därför jag har kommit hit, för att identifiera vilka problemen är. För att se om de begår brott, eller om de gör det för att de har ett socialt behov.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har föreslagit hot om ekonomiska och politiska sanktioner mot Rumänien för att tvinga landet att ta bättre hand om sin romska befolkning. Hon tycker att det är bra att Rumänien vill påbörja en dialog med Sverige, men kallar Damian Drăghicis resonemang cyniskt och orättfärdigt.

– Ingen lämnar sina barn för att åka och tigga i ett land långt borta i Europas utkant mitt i vintern för att de tycker om att resa. Alla gillar att resa, men att tvingas till det för att man lever under fruktansvärda omständigheter är en helt annan sak. Vi ser få romer här som kommit från andra länder än Rumänien. Också i Bulgarien och Ungern finns många romer, men de kommer inte hit för där har man tagit ett bättre ansvar.

En av de som mött den rumänska delegationen i Sverige är Oskar Wåglund Söderström, statssekreterare under EU-minister Birgitta Ohlsson. Han fick intrycket att den rumänska regeringen blivit mer medveten om problemen kring romernas situation. Den 25 mars ska mötet följas upp när en delegation från Sverige reser till Rumänien.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X