Annons
X
Annons
X

Romer gömmer sig i ghettot

I Saint Denis norr om Paris har romer ockuperat ödelagda tomter. För att slippa bli utvisade lever de instängda i ett ghetto.

Foto: JOHAN TOLLGERDT

–Titta här. Jag har skadat mitt ben, säger Vassili Bechlan och viker upp byxbenet.

Han skulle vilja gå och köpa kompresser på apoteket, men vågar inte bege sig ut på gatan. Då skulle polisen kunna ta honom och sätta honom på ett plan med en enkelbiljett till Rumänien.

–Här inne i ghettot är jag dock i säkerhet. Ingen kan röra mig.

Annons
X

Plötsligt kallar de andra männen på Vassili Bechlan. En polisbil kör förbi på den lilla slitna gatan utanför ghettot. Han haltar snabbt iväg på sina två kryckor, men är strax tillbaka. Det var falskt alarm. Polisbilen körde förbi.

–Ingen kommer att storma oss, ropar han och de andra männen återgår till att hamra på ett skjul.

Bråten från nerrivna hus ligger kvar huller om buller på marken. Vassili Bechlan har däremot kunnat köra in med sin husvagn i ghettot.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För ett par veckor sedan ockuperades ett par ödelagda tomter i invånartäta Parisförstaden Saint Denis av romerna. Stadens borgmästare har låtit dem stanna. Området kallas nu för ghettot och ett hundratal vuxna och barn lever instängda här.

  Ett stenkast längre bort ligger den lyxiga fotbollstadion Stade de France, där finalen i fotbolls-VM 1998 spelades. Det stinker i ghettot och många ser bedrövade ut.

  –Visst. Misären är omänsklig, medger lokalpolitikern Madjid Messaoudene, som kommit för att prata med mig.

  På borgmästarens kansli i Saint Denis har man för tillfället inte hittat bostäder för romerna. Han förklarar att detta är mark som tillhör kommunen.

  –Det innebär att det är lokalpolitikerna som bestämmer över den. Polisen får köra förbi på gatan utanför. Men härinne får de inte komma in och jaga romer.

  Vassili Bechlan kommer från den lilla staden Suceava i norra Rumänien. Jag besökte den för ett par år sedan och vi talar om det gröna kuperade landskapet och om vackra ortodoxa kyrkor.

  –Men Rumänien är ett hårt land, tycker Vassili Bechlan och säger att med kommunism eller kapitalism förblir många politiker, läkare och industriledare korrupta.

  Han menar att den som är fattig nästan inte har några rättigheter.

  Vassili Bechlan vill därför inte tillbaka till Rumänien. Hans tonårsgamla barn går i skola i Frankrike och talar ingen rumänska.

  –Varför gör president Sarkozy så här mot oss romer? undrar han.

  Nicolas Sarkozy startade i somras en kampanj mot kriminalitet. Så gott som varje dag utvisas romer ur Frankrike. Presidenten har sagt att romer som orsakat ordningsproblem bör utvisas.

  Vassili Bechlan tillägger att om en rom begår ett brott bör han straffas med fängelse.

  –Men långt ifrån alla romer är kriminella och är det verkligen ett brott att vara fattig och tvingas tigga? Det som sker mot oss nu är värre än rasism, säger han.

  Lokalpolitikern Madjid Messaoudene påpekar att Frankrike tampas med många viktigare problem än kriminaliteten.

  Han tänker på arbetslöshet för flera miljoner människor, försämrad köpkraft och hundratusentals hemlösa som sover under bar himmel. Han menar att dessa samhällsproblem glöms bort när media nu koncentrerar sig på jakten på romer.

  –Fast det behövs ett stort politiskt mod att våga gå emot presidentens beslut gällande romerna, understryker han.

  Ett färskt förslag från industriminister Christian Estrosi går ut på att staten ska bötfälla de kommuner där man inte fogar sig efter presidentens beslut. Går förslaget igenom får man i Saint Denis inte längre beskydda romerna.

  –Hur ska det då gå för de allra svagaste i samhället om ingen längre får stå på deras sida? undrar Madjid Messaoudene.

  JOHAN TOLLGERDT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JOHAN TOLLGERDT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X