Annons

Theresa Benér:Romeo Castellucci bryter vaneseendet och skapar liv

Scenkonstnären Romeo Castellucci är aktuell med en föreställning på Passagefestivalen i Helsingborg/Helsingör.
Scenkonstnären Romeo Castellucci är aktuell med en föreställning på Passagefestivalen i Helsingborg/Helsingör. Foto: Caroline Seidel
Under strecket
Publicerad

Fem mycket långa män, svarta afro-européer, poserar vid en bil de just vält över på sidan. Två av männen går närmare oss åskådare och ser oberört rakt igenom oss. Två andra håller på bilen, en Mercedes, som om den vore en trofé. Kanske är detta ett uttryck för de hunsades revansch, mot århundraden av kolonialism och strukturellt förtryck? Eller är det början till ett nytt liv, ett nytt förbund mellan människa och konst?

I den italienske scenkonstnären Romeo Castelluccis verk går ingenting att enkelt reducera till massmediala slogans. Hela hans konstnärskap går ut på att bryta vårt vanemässiga sätt att avläsa bilder som illustrationer av något vi redan visste. Castelluccis konst har den till synes omöjliga ambitionen att i tid, rum, gest och handling iscensätta ett stycke verklighet som inte är reducerad och korrumperad av språk, kultur, ekonomi och politik.

Annons
Annons
Annons