Halva Malmö består av killar som dumpat migRomare tycks ointresserad av vad en roman kan vara

Amanda Romare bor i Malmö och är en av initiativtagarna till stiftelsen Den andra sidan. ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig” är hennes debutroman.
Amanda Romare bor i Malmö och är en av initiativtagarna till stiftelsen Den andra sidan. ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig” är hennes debutroman. Foto: Lina Arvidsson

Amanda Romares debutroman har en karta över Malmö på insidan av pärmen. Här flackar bokens Amanda omkring på jakt efter en kärlek som kanske eller kanske inte finns. Det är rappt och snärtigt, men inte mycket mer än så, tycker Ida Säll.

Under strecket
Publicerad
Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur
Annons

Chattprosa. Två personer som inte känner varann kommunicerar stötvis via text. Korta rader av självframställning, avmätta frågor, ettrigt manér. När raden bryts tar den andres röst vid. Jag läser, och på samma gång läser de varann. Uttolkar ihåliga, upprepade fraser, orden man använder för att visa sig lagom tillgänglig utan att blotta till exempel en avgrund av ensamhet, tidigare besvikelser. Hövlig flirt med sexuella undertoner. Alternativt en direkt sexuell jargong med en from förhoppning om ett välskrivet svar. Den sköra dynamiken i att visa sig vidöppen men samtidigt inte lova ett dyft.

Chattprosan är ett spänningsformat. Den är helt enkelt dramatik. Senast jag läste den var i Jenny Högströms dionysiska ”Sad life”, men i debuterande Amanda Romares ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig” har formen ett annat mörker, helt enkelt för att projektet här ständigt går åt helvete. För till chattprosans konstitution hör förstås att på en rad kan allt skifta. Kanske dröjer den ena med att svara, och den andra kontrar med att skriva ännu en gång, eller två, av ren nervositet. Kanske har man mellan två repliker hunnit ses i den fysiska världen. Och därefter förbyts artig flirt i nästan lika artiga avvärjningsförsök från den ena parten, medan den andra tystnar förvånat i skenet från sin skärm. Och så har chattens skitiga cell där allt för en stund varit möjligt åter uppgått i ingenting.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons