Romantisk klichébild av en ung sökare

August är en tv-film som blandar historia och fiktion, revolutionärt patos med en skildring av uppkomsten av en modern konstnärsroll.
August är en tv-film som blandar historia och fiktion, revolutionärt patos med en skildring av uppkomsten av en modern konstnärsroll. Foto: KNUT KOIVISTO
Publicerad
Annons

August Strindberg är ju så många. Han förflyttar sig ständigt: geografiskt, ideologiskt och tematiskt. Peter Birro har valt att skildra åtta år av August, från att Dramaten refuserar Mäster Olof 1872 till äktenskapet med Siri von Essen och succén med romanen Röda rummet 1879 då Strindberg just fyllt 30 år. Det är en radikal, närmast revolutionär August vi får följa, en medellös, allvarlig man från en inskränkt borgerlig familj som söker sin framtid.

Manuset skildrar en Strindberg som är mycket Birro. Tv-serien tar upp en rätt romantisk diskussion om konsten som absolut sanning och om konstnärer som säljer sig men också en storartad konflikt mellan tyrannisk far och obändig son orsakad av uppbrottet från en borgerlig konsensus. Del två är en delvis banaliserad kärlekssaga som följer det faktiska, märkliga skeendet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons