”Romanen överraskade mig totalt”

”Vi har en tendens att vilja förklara vår omvärld, men seriös litteratur visar istället på sakernas komplexitet”, säger den brittiske författaren Graham Swift som i veckan framträdde på Internationell författarscen i Stockholm.
”Vi har en tendens att vilja förklara vår omvärld, men seriös litteratur visar istället på sakernas komplexitet”, säger den brittiske författaren Graham Swift som i veckan framträdde på Internationell författarscen i Stockholm. Foto: Adam Wrafter

Graham Swifts "Mödrarnas söndag" utspelar sig under en enda eftermiddag men rymmer berättelsen om ett helt liv. För SvD berättar den engelske författaren om den plötsliga inspirationen till romanen och vad den säger om vår tids behov av falska förklaringar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Man måste avundas en författare vars bok, en lyckad sådan dessutom, kommer till honom inom loppet av några minuter. Graham Swift var inte alls beredd på det – trots att han infinner sig vid skrivbordet halv sex varje morgon ifall det skulle ske – när idén till "Mödrarnas söndag" plötsligt dök upp i hans tankar.

– Även jag kan faktiskt avundas det, för det är inte vanligt. Jag har skrivit tio romaner och de flesta av dem har tagit lång tid att närma sig, och ännu längre tid att skriva. Det fantastiska med den här romanen var att den överraskade mig totalt. Jag är helt ärlig när jag säger att det bokstavligen tog några minuter för romanens olika delar att falla på plats framför mig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons