Annons

Hans Johansson:Romanen blir sig aldrig mera lik

När Alain Robbe-Grillet debuterade på 50-talet fanns det kritiker som förklarade honom sinnessjuk därför att hans romaner saknade intrig, personteckning och psykologi. Men om belackarna påstod att han tog död på romanen har det visat sig vara tvärtom.

Under strecket
Publicerad

Alain Robbe-Grillet fick sin konstnärliga odödlighet bekräftad år 2004 då han invaldes i Académie Française vars medlemmar anses vara ”odödliga”. Han intog dock aldrig sin plats i det illustra sällskapet eftersom han vägrade att ikläda sig den akademiska högtidsdräkten, att bära den akademiska värjan och att underställa sitt anförande om sin föregångare sina nya kollegors godkännande innan det framfördes under det franska institutets kupol. Denna sorglustiga historia har nu fått ett absolut slut: Alain Robbe-Grillet är död, och han kommer aldrig att tala om sin föregångare i akademin, Maurice Rheims, en författare som blev en av de odödliga framför allt genom att skriva essäer om konst.

Robbe-Grillet förblev en ung författare och filmare, kanske därför att han höll stånd mot varje form av konformism och förblev en upprorsman i modernismens anda; han förlorade aldrig tilltron till det moderna projektet som ett framåtskridande. Så sent som i fjol kom hans sista roman ”Un roman sentimental” och gick hans sista film, ”Gradiva”, upp på biograferna. Måndagen den 18 februari kom budet om hans frånfälle. Han blev nästan 86 år gammal.

Annons
Annons
Annons