Annons

Med ”Älskade” slänger Morrison läsaren skoningslöst in i slaveriet

Sara Stridsberg och Toni Morrison.
Sara Stridsberg och Toni Morrison. Foto: Jeff Christensen/TT & Jessica Gow/TT

”En amerikansk verklighet där du blir fångad, såld och våldtagen och dina vänner hänger i snaror i träden och flyter i floden utan huvud”. Sara Stridsberg skriver om slaveriet, moderskärlek och Toni Morrisons ”Älskade”.

Under strecket
Publicerad

När Toni Morrisons fruktansvärda roman om moderskärlek ”Älskade” når världen 1987 är det Margret Atwood som skriver om den i New York Times. Hon skriver att romanen är en litterär triumf. ”It’s a hair raiser.”

Inte långt innan det har Atwoods egen roman ”Tjänarinnans berättelse” publicerats, en bok som nu återigen kopplat sitt skräckgrepp om oss. Mardrömsvisionen av ett framtida USA kidnappat av kristna tyranner, en värld där kvinnor tas tillfånga och våldtas och tvingas föda barn åt sina kidnappare för att sedan avrättas. Det må vara en roman, men ingenting som händer där har inte hänt människor i verkligheten, någonstans i världen, någon gång. Till exempel i USA alldeles nyss, i den världsordning som kallades för slaveriet, där folk flyttades omkring över världen som brickor i ett hemskt spel. Så det vi fruktar har redan hänt. Kanske är det därför vi är så rädda. För att vi vet att vi har grymheten inom oss.

Annons
Annons
Annons