Annons
Recension

Sändebudet. En berättelseRoman ger oss inblick i profetens svåra väg

UTVALD. Varför skulle någon tro att just den här mannen var Allahs sändebud? Kader Abdolahs roman om Mohammad är sympatisk läsning om den misstro som islams instiftare mötte i sin mission, skriver Magnus Persson.

Under strecket
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan introducerades den iranske författaren Kader Abdolah för en svensk publik med den storslagna fresken ”Huset vid moskén”. Det var en historia om en släkts uppgång, fall och återupprättelse, med täta kopplingar till Irans blodiga nutidshistoria. Abdolah bor sedan 1988 i Holland, och skriver på det nya hemlandets språk. Med stor framgång, skall tilläggas. ”Huset vid moskén” har utsetts till den näst bästa holländska romanen någonsin.

Nu är Abdolah aktuell med en ny roman på svenska. Den är av helt annorlunda karaktär och heter ”Sändebudet”. Boken är en skildring av profeten Mohammads liv. Författaren är själv inte troende men har i intervjuer berättat att han känt en växande inre övertygelse om att bilden av islam och dess grundare måste förmedlas på ett nytt sätt för en västerländsk publik.

Annons
Annons
Annons