Rom - tio guldkorn

Signaturen Mikael listar sina 10 guldkorn i Rom:

Under strecket
Publicerad
Annons
  1. Colosseum – den största amfiteater som byggts. Heter så för att den ligger på platsen för Neros palats – det gyllene huset – där bland annat en kolossal förgylld staty av Nero själv stod. I palatset fanns dessutom en sjö i omedelbar närhet.
  2. Villa Borghese – det bästa museet om man vill se Bernini, Michelangelo, Rafael och grabbarna. Tar inte två dagar utan är mindre men innehåller verkliga dyrgripar.
  3. Piazza Navona (kväll) – märk hur en av statyerna i den stora fontänen håller upp händerna mot den intilliggande kyrkan som om den skall rasa. Kontraktet på kyrkobygget gick nämligen till skulptörens största konkurrent. Den ena var Bernini och den andre Michelangelo.
  4. Fontana di Trevi – man måste kasta i ett mynt – annars kommer man inte åter till Rom.
  5. Peterskyrkan och Sixtinska kapellet i Vatikanmuseet. Nuvarande kyrka ersatte på 1500-1600 talet den ursprungliga kyrka från 300-talet som byggdes över aposteln Petrus grav – den förste påven.
  6. Sankta Sabina (byggd på 500-talet och en av de få basilikorna som återstår). Den helige Dominikus verkade här på 1200-talet.
  7. Pantheon – ligger på det gamla Marsfältet. Den bäst bevarade antika byggnaden i världen. Uppförd före Kristus som ett tempel till alla gudar. Rafael är begravd där.
  8. Sopra Minerva – en fantastiskt vacker dominikankyrka bara ett stenkast från Pantheon.
  9. Trastevere – betyder ”på andra sidan floden”. Pittoreskt med underbara restauranger.
  10. Forum Romanum med Capitolium. Man skall ha en karta med överlägg så att man ser hur templen såg ut en gång. Senatens byggnad – kurian – står där.
Annons
Annons
Annons