Rollspelsmusiken åldras väl

Den japanske kompositören Nobuo Uematsu har präglat den framgångsrika spel­serien Final fantasy med sin musik. I år är det 20 år sedan det första spelet kom och ikväll firas jubileet på Konserthuset med Kungliga filharmonikerna.

Publicerad
Annons

Nobuo Uematsu är spelhistoria förpackad i en munter medel­ålders man med fleecetröja och ovala glasögon. I mitten av 80-­talet anlitades han av det japanska spelföretaget Square för att skriva musiken till det första ­Final fantasy. Satsningen var nödvändig, företaget låg risigt till ekonomiskt och satte stort hopp till kreatören Hirobuno Sakaguchi och hans team. Resultatet blev ett banbrytande, actionpackat rollspel med en väl genomarbetad historia som har hängt med sedan dess, i våras släpptes nummer tolv i serien.

–Jag minns att jag var i Helsingfors efter att Final fantasy VI hade släppts och hur förvånad jag blev över att se spelet utanför Japan. När nummer sju kom gick det att hitta överallt i världen, säger Nobuo Uematsu på japanska som översätts till engelska av en tolk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons