Annons

AgainRoller på rymmen i wellpappens värld

"Again" i koreografi av Ina Christel Johannessen. På bilden Antero Hein, Line Tørmoen, Camilla Spidsøe Cohen, Mate Meszaros och Pia Elton Hammer.
"Again" i koreografi av Ina Christel Johannessen. På bilden Antero Hein, Line Tørmoen, Camilla Spidsøe Cohen, Mate Meszaros och Pia Elton Hammer. Foto: Yaniv Cohen

Wellpapp, dramatisk musik och teatrala element är ramen för ”Again” med sju dansare. Norska koreografen Ina Christel Johannessen har sinne för mänskliga paradoxer men den här gången blir helheten väl spretig.

Under strecket
Publicerad

"Again" i koreografi av Ina Christel Johannessen. På bilden Pia Elton Hammer och Antero Hein.

Foto: Carl Thorborg

Stora ark wellpapp i böljande, föränderliga former utgör ett slags extra kropp och instrument i ”Again”. Uppställd som en vägg stänger materialet ute eller inne, blir till skydd vars stabilitet är en chimär. Lika lättupplöst som de relationer som utspelar sig mellan de sju dansarna i Ina Christel Johannessens koreografi. Om och om igen, i ett slags mild galenskap.

För Dansens hus publik är Ina Christel Johannessen ett bekant namn, tidigt introducerat av grundaren Jan Zetterberg som även tog hit Ingun Bjørnsgaard och Jo Strømgren – en generation norska koreografer som kom fram på 1990-talet. Ina Christel Johannessen grundade sitt Zero visibility corp 1996 men har även arbetat för andra kompanier, bland annat Cullbergbaletten, och inte minst i Kulturhuset Stadsteatern under Kenneth Kvarnströms tid som danschef.

Annons
Annons
Annons