Rollen som maffiason gjorde Duris sömnlös

Romain Duris, 31, är Sverige-aktuell i filmen Mitt hjärtas förlorade slag, där han slits mellan att tjäna stora pengar i en ljusskygg bransch och att satsa allt på att bli pianist. En roll som han gick in för så hårt att han hade svårt att sova på nätterna.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Come on! skriker Romain Duris när han tycker att jag tar för lång tid på mig att komma igång med intervjun. Han har en attityd som faktiskt är väl pubertal för någon som passerat 30-strecket, och inte direkt kan räknas som en stökig färsking i branschen. Vi befinner oss i den franska ambassadörens tjusiga residens på Narvavägen, vilket kanske medverkar till det något arroganta beteendet. Att Romain Duris utnämnts till ”one of the most exciting young actors of his generation” (citat från The Guardian) spelar säkert in också.

Men, hans passionerade utspel gör sig tveklöst bra på film. Man kan väl säga att han har utseendet för sig också. Romain Duris plockades, bokstavligen, direkt från gatan av regissören Cédric Klapish, och debuterade helt oskolad i dennes Le péril jeune 1994, i rollen som den olycksalige Tomasi, som har dött av en överdos redan innan filmen har börjat.
Många känner säkert också igen honom från Tony Gatlifs utlevande zigenarepos Gadjo dilo. Och just Cédric Klapish och Tony Gatlif är
de två filmskapare som Romain Duris ständigt återvänt till under de dryga tio år som har gått sedan han debuterade. Fast den lovordade och Sverige-aktuella De battre mon coeur s'est arréte, Mitt hjärtas förlorade slag, är regisserad av en annan landsman, Jaques Audiard. Den är en nyinspelning av amerikanska Fingers från 1978, där en ung Harvey Keitel har huvudrollen som konstnärlig son i en maffiafamilj, och slits mellan sitt blodiga värv i familjeföretaget och drömmen att bli konsertpianist. Mitt hjärtas förlorade slag utspelar sig i Paris i stället för i New York, och både huvudpersonen Tom och hans far tjänar sitt levebröd på olika håll i den gravt korrumperade fastighetsbranschen. Hans mamma var framgångsrik konsertpianist när hon levde och när han springer på hennes gamla manager blir han besatt av tanken på att utforska sin egen slumrande talang.

Annons
Annons
Annons