X
Annons
X

Rollen i kröp under skinnet

Sofia Helins hyllade rollfigur Saga Norén i Bron har noll social kompetens. Ikväll visas finalavsnittet men en andra säsong är på gång, kan SvD avslöja. –Jag fick en identitetskris av att spela Saga, säger Sofia Helin.

Sofia Helin satte sig in i rollkaraktären Saga Norén i Bron genom att läsa: ”jag valde böcker som jag trodde hon skulle gilla att läsa. De handlade om gängbildningar i Skåne och så var det en bok som hette Psykopatens värld”.
Sofia Helin satte sig in i rollkaraktären Saga Norén i Bron genom att läsa: ”jag valde böcker som jag trodde hon skulle gilla att läsa. De handlade om gängbildningar i Skåne och så var det en bok som hette Psykopatens värld”. Foto: THERESE JANSSON

SOFIA HELIN FICK EN IDENTITETSKRIS AV ATT SPELA SAGA NORÉN MED ASPERGERS SYNDROM I TV-SERIEN BRON

Ikväll visar SVT det tionde finalavsnittet av det dansk-svenska samarbetsprojektet Bron, som sålts till BBC. Hans Rosenfeldt är huvudförfattaren till serien som handlar om ett brutalt mord på Öresundsbron som får den svenska och danska polisen att samarbeta.

Sofia Helin spelar mordutredaren Saga Norén, som har en släng av Aspergers syndrom. Hon har fått många tittare att bli omåttligt irriterade för att hon är så strikt, följer regelboken till punkt och pricka, verkar känslokall och är oförstående till det sociala spelet.

–Jag blev mer och mer irriterad på Saga när jag läste manuset för jag tyckte hon var så jobbig och undrade hur man skulle gestalta henne. Men till slut kunde jag inte låta bli, skrattar Sofia Helin, som gjort uppskattade roller i Masjävlar (som hon Guldbaggenominerades för), Arn-filmerna och Nina Frisk.

Annons
X

Vi ses på ett fik i Gamla Stan och jag får slåss lite med mig själv för att få bort bilden av att det är polisen Saga Norén som sitter där. För det är det ju naturligtvis inte alls. Sofia Helin har inga problem att kommunicera. Hon insåg under inspelningarna att hon kände människor som påminde om Saga Norén.

–Där jag bor finns en butik där det står en kvinna som är så otrevlig. Under rollarbetet gick jag dit med min son för att handla en present. Jag sa att "vi skulle vilja få det inslaget". "Nej, det går inte, vi slår inte in något som kostar under 150 kronor". Jag förstod att hon inte är otrevlig utan följer regelverket. Och att allt inte är så enkelt.

I Bron försöker Saga Norén ibland vara social så där "som man ska". Men det slutar oftast inte bra. Som när hon sätter sig med de andra och säger "jag fick mens i morse" – och möts av totalt oförstående blickar.

Hon ställer också till det när hon högt inför alla frågar varför kollegan Martin Rhode (Kim Bodnia) inte sov hos henne en natt till. Martin blir generad och förklarar att han är inte är ihop med Saga, som utbrister: "Nej, Martin var otrogen mot sin fru så hon kastade ut honom så han fick sova på min extrasäng". Ridå.

Hur skulle du beskriva Saga?

–Hon älskar att arbeta, är kompetent, noggrann och hängiven. Men ensam.

Du är inte alls lik henne?

–Jo, men bara att jag är hängiven mitt arbete. Jag får tunnelseende när jag håller på med en roll. Då tror jag att barnen tycker att mamma är konstig.

Kan man fastna i en roll?

–Det skulle vara en mardröm. Men när du säger det – sen jag gjorde den här gestaltningen har jag haft något av en identitetskris som är inspirerad av att vara Saga. Jag har inte tänkt på det tidigare men det är nog sant. Rollen påverkar mer än jag tror. Den kryper in på skinnet.

Frågan nu är om det blir en fortsättning av Bron. SVT har bett produktionsbolaget Filmlance att utveckla en storyline och produktionsupplägg för nästa säsong. Visserligen är inte det officiella beslutet taget men Sofia Helin är redan tillfrågad om en fortsättning.

–Ja, jag har inte fått ett kontrakt men svarat på frågor när jag kan spela in. Jag vill gärna vara Saga igen.

Hur kan Saga utvecklas?

–Hon kommer aldrig lära sig att ha en känslobarometer, men kan bli bättre på att kommunicera sina brister. Men manusförfattarna kommer nog att utsätta henne för jobbiga situationer, för det är det som är roligt att se.

Sofia Helin cyklade omkull när hon var 25 år och ärren syns tydligt i Bron.

–Jag slog sönder tänder, käke – allt. Nu är det mitt varumärke som jag är ganska glad för. I Bron har vi sminkat på ärret för det passar i hennes karaktär.

Läs även

Annons
X
Annons
X

Sofia Helin satte sig in i rollkaraktären Saga Norén i Bron genom att läsa: ”jag valde böcker som jag trodde hon skulle gilla att läsa. De handlade om gängbildningar i Skåne och så var det en bok som hette Psykopatens värld”.

Foto: THERESE JANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X