Annons
Recension

ElixirRoligt och tonsäkert om riktiga svenskar - och de där andra

Under strecket
Publicerad

Abdullah - eller Abbe egentligen - och Marco, Jeffrey och Choy, bor någonstans längs röda linjen mellan Skärholmen och Norsborg.
En dag när Marco kommer in i klassrummet ber han om ursäkt för att han kommer försent. En annan grej som är skum och ovanlig med honom, noterar Abbe, är att hans hår har blivit blont och hans ögon blåa. Marco har druckit av en magisk läsk som någon skickat till honom med posten, och nu har han blivit svenne. Killarna inser snabbt att de kan göra sig själva och alla andra invandrare en tjänst, och börjar tillverka elixiret i stor skala.
Snart finns det bara blonda, timida individer som får bra på proven kvar i förorten, men alla är inte nöjda med utvecklingen. Polisen tar in gänget till förhör och förklarar att hela systemet håller på att rasa ihop. Det finns inga blatt ... nya svenskar kvar som kan städa kontoren eller sälja varmkorv - fattar dom vad dom har gjort!?!

”Elixir” ingår i SVT:s novellfilmsatsning och bygger på en novell från Alejandro Leiva Wengers uppmärksammade debut, novellsamlingen ”Till vår ära” (2001) - att dialogen är autentiskt rinkebysvensk, och intrigen kul men vasst samhällskritisk, är inte så konstigt alltså. Babak Najafi har gått dokumentärlinjen på DI och har hittat precis rätt ton hos de unga skådespelarna. Själva ansatsen är kanske det mest lyckade med filmen, men det skulle vara intressant att se vad Najafi skulle göra med en hel långfilmsbudget.

Annons
Annons
Annons