Recension

Den magiska kepsenRoligt och respektfullt om magisk kunskapskeps

Under strecket
Publicerad
Annons

Mostafa är 11 - 12 år och han får vara med om det alla nog ibland önskat: att ha svaren på alla möjliga och omöjliga frågor. I Petter Lidbecks bok Den magiska kepsen får huvudpersonen en keps av sin pappa och med kepsen följer den förunderliga förmågan att bli oslagbar i frågesporter.
Lidbeck låter Mostafa själv berätta sin historia. Pojkens pappa är städare och uppmuntrar oavbrutet sin son att studera och vara flitig - genom att läsa blir man smart, tror pappan. Mostafa är inget ljus i skolan, men vid ett tillfälle lurar Mostafa pappan genom att ändra resultatet på en provräkning från noll rätt till tio rätt av 12 möjliga. Pappan blir överlycklig och utbrister: ”Mostafa klassens ljusstake, inte sant? Tio i tolv på matteprovet. Fantastisk.” Med varm ironi låter Lidbeck sin jagberättare driva med pappans tvivelaktiga svenska.
Mostafa är en gosse med hög moral och han känner stor ömhet för pappan. Lögnen om provet ger honom dåligt samvete. Så
får han kepsen. Av en slump upptäcks han av tv. Tidningarna uppmärksammar hans kunskaper och kallar honom invandrare, vilket han irriteras över. Han är född i Sverige och känner sig mycket svensk.
Regeringen får nys om det unga snillet med den röda kepsen. Statsministern tvingar utbildningsministern att inleda ett samarbete med Mostafa som ska utmynna i att man höjer kunskapsnivån i Stockholms kranskommuner. Mostafa genomskådar spektaklet, regeringens projekt vittnar om förakt och oförmåga att genomföra en klok utbildningspolitik.

Allt detta ryms i Petter Lidbecks bok om den sympatiske Mostafa som ger en komplex, men mycket lättillgänglig, bild av pojkens kulturella bakgrund och av hans situation som svensk med utländska föräldrar. Här finns respekt och eftertanke och barn och ungdomar i Mostafas situation tas på allvar. Dessutom lyckas han smyga in en dos bildning i texten.
Varför förlaget har valt att kalla Mostafa för ”dumskalle” i baksidestexten är en emellertid en gåta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons