Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Anna Gustafsson: Roligt och billigare att bo tillsammans

Mycket roligare. Så beskriver Kerstin Kärnekull det kollektiva hyresboendet. Som ett alternativ till vanligt boende öppnade kollektivhuset Färdknäppen på Södermalm i går dörren för allmänheten.

(uppdaterad)

Färdknäppen är inget vanligt kollektivhus, utan vad de boende kallar ett undantag med inriktning på personer med utflugna barn. När undantaget i går slog upp dörrarna för öppet hus var intresset stort.

– Jag tror att det är bra med den här gemenskapen och de gemensamma ytorna när man blir äldre. Inte behöver vi de där fem rummen, säger nyblivna pensionären Inger Strinning, som står i biblioteket och tecknar en intresseanmälan.

En titt in på Färdknäppen på Södermalm för tankarna till ett seniorboende. Men ändå inte. Även om medelåldern nu är 75 år, är boendet öppet för personer från 40 år och uppåt.

Annons
X

– Skillnaden mot ett vanligt trygghetsboende är att här finns människor som är både friska och företagsamma och de som är sjuka. Det är fantastiskt att ha alla de här kontakterna utanför dörren, säger Kerstin Kärnekull, som bott i huset sedan starten för 18 år sedan.

Det finns en trygghet i att bli igenkänd av en grupp som inte är så stor, tycker Torsten Kindström, som bott på Färdknäppen i flera omgångar.

– Fler män borde våga det här, för vi är som singlar sämre än kvinnor på att sköta våra vardagsliv med matlagning och hälsa. Vår bedömning är att det är bra för hälsan att bo så här, säger han.

Det kollektiva består i att matlagning, städning och trädgårdsskötsel sköts av husets medlemmar. I huset finns också verkstad, textilrum och bastu, och anslagstavlan vittnar om många aktiviteter. Upplåtelseformen är hyresrätt, och husets boende har hittills avböjt erbjudanden från Familjebostäder om att ombilda till bostadsrätt.

– Det här boendet med billiga måltider gör det möjligt även för folk med låga inkomster att bo i Stockholms innerstad. Om det kommer pengar in i rörelsen blir det lätt komplikationer, tycker Torsten Kindström.

Kanske bidrog både bostadssituationen i Stockholm och ålderspuckeln till den stora tillströmningen av besökare.

I matsalen sitter Sabine Höhler, som nyligen kommit från Berlin till en fast anställning på KTH.

– Att köpa bostad har jag inte råd med. Jag tänkte att det här kunde vara en möjlighet, säger hon.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X