Roligt att vara 20-talsfeminist

Under strecket
Publicerad
Annons

Ulrika Knutson
Kvinnor på gränsen till genombrott. Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor
272 s. Albert Bonniers Förlag. CA 318:-

Så besynnerligt att denna bok inte har skrivits för länge sedan - och så bra att den nu finns! En bred, informationsrik, lättillgänglig presentation av den spännande epok i vår samhällshistoria som namnet Fogelstad står för. Det verkar sannerligen ha varit roligare att vara feminist på 1920-talet än i det förgrämda 2000-talet.
Bakgrunden till det hela var rösträttskampen. När svenska kvinnor sent omsider fick rösträtt 1921 blev behovet akut av folkbildning för att de skulle kunna använda sitt politiska inflytande och försöka ändra politikens inriktning. Medborgarskolan på Fogelstad skapades 1925 och drevs i tre decennier. Den fostrade mängder av politiker och föreningsmänniskor - man både övade och roade sig genom rollspel i kommunen Kom-te-måtta i Söderbottens landsting - men Ulrika Knutson menar att skolan fick ännu större betydelse som tankesmedja och atmosfärskapare, ”en
utopisk fristad, radikal så man hisnar”. Människor från alla samhällsklasser möttes där, på ett sätt som var unikt både då och nu.
Författaren reflekterar över varför det hela inte har avsatt tydligare spår. För de flesta är väl ”Fogelstad” på sin höjd ett namn förknippat med Siri Derkerts konstverk på Östermalmstorgs T-banestation, nåt med kvinnor och fred, typ. Den främsta orsaken till marginaliseringen är nog att Fogelstadgruppen ställde sig utanför partipolitiken, samtidigt som just partierna allt mer kom att dominera det politiska livet. Ursprunget, ”faderpartiet” med Knutsons term, var de frisinnade, i enskilda frågor låg man ofta närmare socialdemokrater eller kommunister, men kritiken mot partiväsendet var genomgående. Därför har ingen rörelse riktigt känt ansvar för arvet efter dessa förmödrar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons