Recension

DreamsRolf Martinsson - Dreams

Under strecket
Publicerad
Annons

Rolf Martinsson, som fick ett internationellt genombrott med trumpetkonserten ”Bridge”, skriver flott och flödande. Mer sällan vågat eller egensinnigt, men hörvärt. Liksom en del andra i sin generatin (född 1956) bröt han med modernismen och har på senare tid nått en stor publik med ett expressivt, ibland romantiskt märgfullt tonspråk. Orkestern är hans hemmaplan, vilket bevisas på denna cd där Malmösymfonikerna spelar musik skriven under de senaste tio åren.
Pinfärska ”Kalliope” (2004) är ett inspirerat verk för stråkorkester med satserna ägnade de nio muserna. Fjärde satsen, Euterpes, utgör till exempel ett suggestivt spel med dovaste mörker och tillfälliga ljusspår. Ett av Martinssons allra finaste verk är ”A S in memoriam”, till Arnold Schönbergs minne; musik som, om man vill hitta referenser, klingar i den mättat Wagnerindränkta, tidige Schönbergs anda.
Kurosawa-inspirerade ”Dreams” för orkester är i sig inte tänkt som filmmusik, men ändå av den karaktären med brett och dramatiskt orkestermåleri. Och filmisk vemodsromantik genomsyrar i hög grad ”Vid tidens slut” med Jacques Werup som recitatör.
Så om svensk filmindustri någon gång skulle få för sig att tänka stort för musiken, har man en skånsk John Williams i Martinsson.

Tony Lundman

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons