Lars Lönnroth:Rökstenens runor ruvar ännu på sina gåtor

Den vikingatida Rökstenen i Rök i Östergötland. Dess inskrift anses med sina cirka 760 tecken vara världens längsta runinskrift.
Den vikingatida Rökstenen i Rök i Östergötland. Dess inskrift anses med sina cirka 760 tecken vara världens längsta runinskrift. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Nej, klimatångest är knappast budskapet på Rökstenen – Sveriges äldsta och mest gåtfulla diktverk som ristades i sten för 1 200 år sedan. Att försöka tolka den brukar leda till tillfällig galenskap, skriver Lars Lönnroth som undersöker hållbarheten i fyra forskares fantasieggande förslag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vid Röks kyrka i Östergötland står den väldiga Rökstenen, vars omfattande runinskrift från 800-talet är Sveriges äldsta och mest gåtfulla diktverk. Många forskare har förtrollats av dess text och grubblat på dess innebörd. Nästan alla brukar gripas av temporär galenskap. Tro mig, vänner, ty också jag har drabbats av Rökstensvirus!

Nu har det kommit ett nytt lösningsförslag som bryter med tidigare tolkningar och omtalats i medierna som sensationellt, eftersom det lär handla om ragnarök och klimatkris, två oslagbara rysligheter i dessa corona-tider. Nytolkningen ska här granskas, men låt oss först se vad man hittills varit någorlunda enig om.

Annons
Annons
Annons