Recension

Röjar-RalfRöjar-Ralf bättre än namnet

SPELFILM Låt er inte förledas av den Byggare Bob-stereotypa titeln. ”Röjar-Ralf” är trots sitt tråkiga namn en positiv överraskning som rymmer fler populärkulturella referenser än ”Roger Rabbit”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Marknadsförd mitt i ”Kalle Ankas jul” är ”Röjar-Ralf” en film som SVT tidigt har förankrat hos den unga svenska publiken. Deras mer skeptiska föräldrar – hur kan en film med en sådan usel titel vara bra? – får se sig besegrade efter ett besök i biosalongen. För ”Röjar-Ralf”, eller låt oss använda oss av den något roligare originaltiteln: ”Wreck-it Ralph”, är inte så Byggare Bob-stereotyp som man kan tro vid första anblicken av hans Donkey Kong-nävar.

Filmen är Disneys nya storfilm efter ”Trassel”, där Rapunzel förvisso utgör en oerhörd kontrast till koncernens första mjäkiga sessa Snövit, men ändå går att infoga i Bröderna Grimm-facket. ”Wreck-it Ralph” kan istället lätt misstas för att vara gjord av Disneys dotterbolag Pixar. Precis som i ”Shrek” har vi även här en missförstådd manlig jätte till huvudperson som omges av skojfriska sidekicks, vilka till slut bryter ner den utstöttes hårda skal.

Annons
Annons
Annons