Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Maria Georgieva: Rojalistisk glädjeyra i post-Sovjet över prins Oscar

Svenske prins Oscars entré har fått stor internationell uppmärksamhet. I post-sovjetiska länder råder en speciell fascination över att det blev just en pojke.

(uppdaterad)
Prins Oscar
[object Object]
Nikolaj II av Ryssland med familj avrättades av bolsjevikerna 1918. Foto: AP

Som väntat har det kommit många reaktioner från länder som Tyskland efter födseln av kronprinsessan Victoria och prins Daniels andra barn, men gratulationerna haglar även från Ryssland och östra Europa. Många ryska medier har uppmärksammat prinsens nedkomst: "Prinsessan Victoria födde en son", lyder rubrikerna.

I det ryska samhället finns tendenser att beundra manliga ledare.

Att det blev just en pojke väcker extra starka reaktioner i Ryssland. I sociala medier sprids bilder på kärnfamiljen och bebisen med kommentarer som: "Kronprinsessan Victoria födde sitt andra barn – en son!" I det ryska samhället finns tendenser att beundra manliga ledare.

Annons
X

Sovjetunionen uppstod efter den ryska revolutionen 1917. Bolsjevikerna försökte ersätta det ryska imperiet med ett kommunistisk styre, och den regerande socialistiska ideologin var ett avsteg från det ryska kejserliga imperiet.

Både religion och kungligheter var förbjudna under kommunisttiden, men i dag behöver inte människor dölja sin fascination för monarker.

Ättlingar till den ryska tsarfamiljen Romanov, motsvarigheten till kungafamiljen, bor i dag utanför Ryssland, bland annat i Frankrike och Spanien. Den hundraåriga mytomspunna sagan om vad som hände med familjen lever vidare än i dag.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rysslands siste tsar, Nikolaj den andre av Ryssland, abdikerade från tronen 1917 och hölls fången av bolsjevikerna efter att nuvarande drottning Elizabeths farfar, hans kusin Georg V, förvägrade Romanov-familjen asyl i Storbritannien med anledning av politiska intressen.

  Tidigt på morgonen den 17 juli 1918 avrättades Nikolaj, hans fru, deras fem barn, liksom deras läkare, en kock och två anställda i källaren till ett hus i Jekaterinburg, i centrala Ryssland. Bolsjevikerna behövde bli av med tsaren för att säkra sitt maktövertagande.

  Även om Romanov-familjens ättlingar bor utomlands, reser de ibland till Ryssland, där de fortfarande vördas av vissa ortodoxa grupper.

  Sedan Sovjetunionens kollaps har ättlingarna upprepade gånger manats att återvända till Ryssland.

  Sommaren 2015 meddelade Rysslands president Vladimir Putin att Romanov-familjen skulle återvända till Ryssland. En regional lagstiftare utanför St Petersburg skickade ett brev till Romanovs ättlingar, och uppmanade bland andra Maria Vladimirovna och prinsen Dimitrij Romanovitj att återvända för att "återuppliva den andliga kraften hos det ryska folket".

  Maria Vladimirovna, barnbarnsbarn till den ryske kejsaren Aleksander den andre, har använt titeln som storhertiginna av Ryssland under hela sitt liv, något som har bestridits och kritiserats i Ryssland.

  Enligt lagstiftarens brev skulle Romanov-familjens närvaro bidra till att stärka enigheten i landet, rapporterade ryska medier. Lagstiftaren föreslog att ättlingarna skulle bosätta sig i Ryssland eller på den annekterade Krimhalvön.

  En talesperson för Romanov-familjen, Aleksander Zakatov, menade förra året att Romanov kan tänka sig att flytta tillbaka till Ryssland, och att familjen saknar anspråk på att roffa åt sig egendom eller politisk makt. Zakatov säger att ättlingarna vill att imperiets historiska arv ska erkännas av lagen, rapporterade tidningen Izvestia.

  Världens siste levande tsar, Bulgariens kung Simeon Sakskoburggotski, var även Bulgariens premiärminister 2001-2005. Foto: Dimitar Deinov/AP

  Ett annat land som är glada över den svenske prinsens födelse är Bulgarien, som också har en stormig historia till sina tidigare kungligheter.

  I fortsättningen kanske ryssar inte behöver nöja sig med svenska prinsar.

  Världens siste levande tsar, Bulgariens kung Simeon Sakskoburggotski, har levt största delen av sitt liv i exil i Spanien. Han var tsar i Bulgarien mellan 1943–1946, innan han förvisades av kommunisterna. Formellt har Simeon Sakskoburggotski aldrig abdikerat från tronen. Han gjorde comeback som politiker 2001–2005 när han var Bulgariens premiärminister.

  **Den rojalistiska yran **över tsarfamiljens eventuella återkomst i Ryssland har kommit ett steg närmare verkligheten. I fortsättningen kanske ryssar inte behöver nöja sig med svenska prinsar.

  Annons

  Nikolaj II av Ryssland med familj avrättades av bolsjevikerna 1918.

  Foto: AP Bild 1 av 2

  Världens siste levande tsar, Bulgariens kung Simeon Sakskoburggotski, var även Bulgariens premiärminister 2001-2005.

  Foto: Dimitar Deinov/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X