Annons

Rohde drar konsten inför rätta

En expressionistisk thriller om korrumperande konst och yttrandefrihet, inspirerad av Platon och Fritz Lang. Pinocchios aska av Jokum Rohde blev succé på Det Kongelige förra året. Nu introducerar Dramaten den hyllade danske dramatikern i Sverige med premiär på lördag.

Publicerad

Europas teatrar längtar efter ny ”stor” samtidsdramatik, pjäser som kan matcha de gamla klassikerna. Med Jokum Rohde, Danmarks hetaste unga (35) dramatiker, har de fått svar. Hans pjäs Pinocchios aska, som gav honom titeln Årets dramatiker 2005, är en både överraskande, underhållande och episk pjäs som tar upp stora ämnen: konstnären kontra staten, demokratins skörhet och makten över andra.

– Jag hade skrivit så många kammardramer att jag tyckte formen var uttömd. Jag ville prova att göra en stor, majestätisk dramatisk berättelse, men som ung dramatiker har man sällan ekonomiska möjligheter.
Jokum Rohde, som sedan debuten 1993 fått drygt ett dussin pjäser spelade på främst Kaleidoskop (i samarbete med regissören Katrine Wiedemann) och Det Kongelige Teater, hade dock en idé som slog an på nationalscenen vid Kongens Nytorv och som han fick utveckla.

Annons
Annons
Annons
Annons