Roger Moore ambassdör för H C Andersen-utställning

Under strecket
Publicerad
Annons

LONDON Så populära är H C Andersens sagor i England att han närmast betraktas som en inhemsk författare. Med det huvudtemat förbereder British Library i London sommarens minnesutställning (20 maj - 2 oktober) där danska lån får sällskap av bibliotekets egna och omfattande Andersensamlingar, inkluderande manuskriptet till Svinaherden.
Den danske sagokungens böcker översattes tidigt och själv gjorde han två Englandsresor. Den första, 1847, blev en omtumlande upplevelse med non-stop hyllningar och författaren råkade Dickens, en stor beundrare, som tio år senare bjöd honom tillbaka. Men Andersen var ingen lätt gäst och besöket blev misslyckat. Värdens barn fann honom ”underlig” och i stället för att stanna i avtalade två veckor blev gästen kvar i fem.

Utställningen sponsras av H C Anderson 2005 Foundation och för att sprida vidare kunskap om författaren har åtta engelska ”Andersen ambassadörer” utsetts. Bland dem aktören Roger Moore, modellkändisen Elizabeth Hurley och författarinnan A S Byatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons