Annons

Rödskjortorna dämpar sina krav

Thailands regeringsfientliga Rödskjortor kan tänkas lämna de områden de ockuperat i centrala Bangkok inom några dagar – förutsatt att det inte blir några krav i sista stund som regeringen anser att den inte kan gå med på.

Under strecket
Publicerad

I måndags lade premiärminister Abhisit Vejjajiva i ett tv-tal till nationen fram en ”färdplan” för att lösa krisen. Nyval kan hållas den 14 november – ett år tidigare än planerat – om man kan enas om några grundläggande principer, som att landets monarki måste respekteras och att alla parter tillsammans ska identifiera och försöka lösa de orättvisor som finns i samhället. Den första reaktionen från Rödskjortornas sida var positiv, men de vill veta exakt när parlamentet kommer att upplösas innan de drar sig tillbaka från kvarter som nu barrikaderas med bildäck och diverse bråte.

Abhisits initiativ kommer vid en tidpunkt då Rödskjortornas förhandlingsläge varit det svagaste på länge. Under förra helgen stormade flera hundra Rödskjortor med vassa bambustavar och släggor in på ett sjukhus nära deras ockuperade område. De trodde att regeringssoldater gömde sig där. Det visade sig vara helt fel, men över hela landet kunde folk se tv-bilder på gamla och sjuka med dropp i armen som evakuerades i sina sängar, även ett barn i kuvös. Folk rasade och sjukhusstormningen blev ett svårt pr-nederlag för Rödskjortorna. Deras ledare bad då om ursäkt, men det stod också klart att det var de själva som hade beordrat aktionen. Samtidigt uppskattas antalet Rödskjortor inom det ockuperade området ha sjunkit till 6000–8000 jämfört med minst 100000 då protesterna började.

Annons
Annons
Annons