Rodney Crowell tar vännerna till hjälp

Trots att Rodney Crowell skrivit låtar åt några av Nashvilles mest kända artister gillar han inte begreppet country. Och trots en i många avseenden lysande solokarriär menar han att det är först på de två senaste skivorna och nya The Outsider som han hittat rätt.

Under strecket
Publicerad
Rodney Crowell på Hotell Sheraton när han besökte Stockholm förra året.

Rodney Crowell på Hotell Sheraton när han besökte Stockholm förra året.

Annons

– The Houston Kid, Fate‘s right hand och The Outsider är mina bästa plattor. Visst skrev jag bra låtar tidigare, men skivorna som helhet var inte lika bra förr. Det som skiljer är att nu bryr jag mig bara om innehållet. De här skivorna handlar om mitt liv och min filosofi. Jag har helt slutat bry mig om vad som fungerar på radio eller om det finns några hitsinglar, konstaterar Rodney Crowell torrt.
Vi sitter bakom Atlantis-tältet på Hultsfredsfestivalen. Crowell borde kanske göra sig klar för sin spelning som ska starta inom en knapp timme. Men han har mycket på hjärtat och är noga med förklara varför The Outsider är hans argaste skiva under 2000-talet.
– Jag turnerade i Europa en stor del av förra året när det var val i USA. Och distansen till mitt hemland gjorde många saker mycket tydliga. Så jag skrev och skrev. Utan det perspektivet hade kanske inte låtar som The Obscenity prayer, The Outsider och Don‘t get me started kommit till. Det handlar om USA:s enorma girighet och dess religiösa fanatiker. Så länge USA tillåts lägga sig i andra länders politik och inte tvingas skriva under Kyotoavtalet berörs hela världen av det som händer i Amerika.

Annons

1972 kom Rodney Crowell till Nashville. Där blev han snabbt kompis med Townes van Zandt och Guy Clark, två andra smått legendariska låtskrivare och artister. Den första tiden var det just som låtskrivare Rodney Crowell försörjde sig. 1975 började han sedan som musiker i Emmylou Harris band. Tre år senare solodebuterade Crowell med mycket hyllade Ain‘t living long like this.
Under åren har Emmylou Harris, Waylon Jennings, Bob Seger, Johnny Cash, Tim McGraw, Foghat, Lee Ann Womack och många andra spelat in Rodneys låtar. 1979 gifte han sig med Rosanne Cash och blev svärson till Johnny. Han skrev och producerade sin frus skivor samtidigt som hans egen karriär började gå allt bättre. Och han hängde med sina musikerkolleger. Det var en vild tid, något man kan se i den fantastiska dokumentären Heartworn highways.
Jag påminner Rodney om en scen i Heartworn highways där han, Guy, Townes, en mycket ung Steve Earle och en bunt andra sitter i ett kök och firar jul. Bordet är fullt av urdruckna vinflaskor och alla spelar låtar för varandra.
– Jag minns inte så mycket av det där. Det ligger en dvd hemma men jag har inte kollat på filmen. Det var ju inte bara sprit på den tiden, vi tog en del droger också, förklarar Rodney.
Efter skivan Jewel of the south, som kom 1995, bestämde sig Rodney Crowell för att ta en paus. Äktenskapet med Rosanne Cash var över. Han hade barn att uppfostra.
– Jag var ensamstående pappa och kände att det viktigaste var att stanna hemma med mina barn och inte vara på turné hela tiden. Så jag gjorde sådant som pappor brukar göra, körde barnen till skolan och engagerade mig i deras liv. Fast jag hade en hushållerska och kock anställd också får jag väl erkänna, säger Rodney och ler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons