Annons
X
Annons
X

Rödgröna vill ha betyg från årskurs sju

De rödgröna är överens om sin skolpolitik. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha skriftliga omdömen från årskurs ett. De är också eniga om betyg ska ges från årskurs sju. Samtidigt ska lärartätheten öka så att det går nio lärare på hundra elever.

Foto: MOBILBILD YVONNE ÅSELL

S-ledaren Mona Sahlin markerade redan tidigt under sin partiledartid hur viktig hon anser skolfrågan vara i svensk politik. Ändå har de rödgröna haft svårt att komma överens. Men samma dag som utbildningsminister Jan Björklund (FP) talar i Almedalen kom beskedet.

– En viktig del för mig är utvärderingen, kvaliteten och kunskapskraven i skolan. Lika viktigt är att vi säger nej till sorteringsskolan, säger Mona Sahlin på presskonferensen i Sankt Hans trädgård.

Peter Eriksson, MP:s språkrör, kallar uppgörelsen för en av de viktigaste som som de rödgröna har enats om.

Annons
X

– Fokus om, vi vinner valet i höst, kommer att vara på kvaliteten i skolan. Det alllra viktigaste instrumentet är de skriftliga omdömen från årskurs ett. Konkreta omdömen som talar om hur ditt barn klarar sig, säger han.

Vänsterpartiet har fått ge med sig i betygsfrågan och Lars Ohly (V) underströk att han inte har ändrat åsikt.

– Men skolan ska känna trygghet i att veta vilka regler som gäller, motiverar han uppgörelsen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tisdag, Folkpartiets dag

  Måndag, Vänsterpartiets dag

  Söndag, Moderaternas dag

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MOBILBILD YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X