Annons
X
Annons
X

Rödgröna splittrade om höjd skatt

Lars Ohly (V) vill delvis finansiera skattesänkningarna för pensionärer med skattehöjningar hos löntagarna.

Men både Mona Sahlin (S) och Maria Wetterstrand (MP) säger till SvD att utjämningen inte ska ske med skattehöjningar.

– Min bedömning är annorlunda, säger S-ledaren.

Foto: SCANPIX

S-LEDAREN: ”JAG HÅLLER INTE MED HONOM”.

Enligt Lars Ohly (V) är de rödgröna överens om att klyftan mellan pensionärerna och löntagarna ”i huvudsak” ska ske genom sänkta skatter för pensionärerna.

Enligt honom innebär ”i huvudsak” att en del ska åstadkommas genom skattehöjningar.

”I huvudsak” innebär ju det och det är vi överens om. En del, och hur stor den delen är, det får vi återkomma till, sa Lars Ohly i en intervju i gårdagens SvD.

Annons
X

Mona Sahlin (S) sa redan efter sitt sommartal i Tantolunden i Stockholm i söndags att utjämningen av klyftan inte skulle ske med hjälp av höjd skatt.

Hur ser du på det som Lars Ohly nu säger?

– Jag håller inte med om när han menar att klyftan ska bort genom att höja skatterna för lönetagarna. Så enkelt är det. Min bedömning är annorlunda, sa Mona Sahlin igår till SvD.

S-ledaren valde att inte svara på några frågor om det nu finns en splittring mellan henne och Lars Ohly. Eller närmare besked om hur det blir med den skattehöjning som Lars Ohly flaggade för.

– Jag har lämnat ett väldigt tydligt besked där min inställning är att skatteklyftan mellan pension och lön ska minska genom att vi sänker skatten för pensionärer. Om det ekonomiska utrymmet finns, vilket allt talar för, så ska vi nå det nästa mandatperiod, sa Mona Sahlin.

Och hänvisade till att de rödgröna snart kommer med tydliga besked i det gemensamma valmanifestet.

– Vi är olika partier, vi delar syn i stort sett alla frågeställningar som är viktiga inför valet. Vi kommer lösa det här, absolut, i valmanifestet.

Inte heller Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand håller med om att en del av klyftan mellan löntagare och pensionärer ska ske med hjälp av skattehöjningar för löntagarna.

– Det är ingen överraskning att Lars Ohly tycker så, det har han redan tidigare fört fram till oss, sa Maria Wetterstrand.

Vad anser du och Miljöpartiet om det?

– Det är inget som vi är inne på. Vi tror att det finns ekonomiskt utrymme att klara av detta under de närmaste åren. Det är svårt att göra en bedömning exakt hur mycket ekonomiskt utrymme det kommer att finnas, men utifrån de bästa bedömningar vi kan göra idag tror vi att det i alla fall i huvudsak kan lösas.

Kan det här leda till en konflikt inom de rödgröna?

– Det är ingen nyhet för oss, det här är en diskussion som vi redan har så det är inget som kommer att skapa några nya bekymmer.

Är det ett problem att Lars Ohly har den inställningen?

– Nej inte alls, vi har ju olika uppfattningar mot Vänsterpartiet hur mycket vi kan höja skatterna. Det är ju en fråga som vi löser i varje förhandling. Den åsiktsskillnaden har vi haft i alla år som vi har samarbetat och vi har löst den varje gång hittills så jag ser inte varför vi inte skulle kunna göra det nu också.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X