Annons
X
Annons
X

Rödgröna samarbetet tar paus

Igår lade de rödgröna fram en gemensam budget – idag kommer beskedet att de går skilda vägar. Både Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP) uppger att samarbetet nu tar en paus.

När Mona Sahlin idag kom ut från ett möte med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt om den svenska insatsen i Afghanistan var beskedet inte bara att förhandlingarna går framåt. S-ledaren uppgav också att samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu går ner på sparlåga.

– Formen för det rödgröna samarbetet som det såg ut fram till valet det tar en paus, säger Mona Sahlin.

Därmed blir den gemensamma budgeten som lades fram igår är den sista för den här gången. Afghanistan blir den sista stora frågan där de tre partierna gemensamt driver samma linje.

Annons
X

– Efter valet redogjorde vi för att det fyra överenskommelser vi skulle hålla fast vid. Afghanistan är den sista av dem. Vi har ett stort behov, inte minst vi socialdemokrater, av att utveckla vår egen politik nu. Vara självkritiska, analysera och förändra politiken så att vi kan bli ett starkt parti återigen. Men det rödgröna kommer att finnas kvar, men det går på sparlåga och tar andra former än vad det gjorde när vi sökte regeringsmakten gemensamt, säger Mona Sahlin.

Samtidigt kommer de rödgröna partiledarna att fortsätta träffas varje vecka. Det gör att Vänsterpartiets Lars Ohly inte vill prata om någon paus. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bekräftar dock för SvD.se att de rödgröna samarbetet nu förändras.

– Det blir inte på samma intensiva sätt som när vi förberedde ett regeringsskifte, säger Eriksson.

I vissa sakfrågor kommer partierna fortfarande att gå fram på en gemensam linje, men på andra punkter har partierna skilda åsikter och kommer att bedriva ett enskilt oppositionsarbete.

– Vi kommer i ganska stor utsträckning utveckla vår egen politik, säger Peter Eriksson.

Kommer ni trappa upp samarbetet igen inför nästa riksdagsval?

– Det är för tidigt att säga. Det får vi ta ställning till när valet närmar sig.

Var höstbudgeten igår den sista gemensamma budgeten?

– Ja, det skulle jag tro. De närmaste åren kommer vi inte att lägga fram en gemensam budget.

Redan när skuggbudgeten presenterades igår kom signaler om att samarbetet skulle ta paus. Mikaela Valtersson, ekonomisk-politisk talesperson för MP, uppgav att hennes parti behöver tid för att utveckla sin egen politik, samtidigt som Vänsterpartiets Ulla Andersson sade att det återstår att se hur samarbetet utvecklas.

Samma besked gav Thomas Östros (S).

– Samarbetet ser så klart helt annorlunda ut i slutet av en valrörelse mot hur det ser ut i början av en mandatperiod. Vi har samtliga behova av att utreda vår egen politik, sade han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X