Annons
X
Annons
X

Rödgröna leder med 10 procent

Oppositionen har fortsatt ett rejält opinionsövertag i årets första väljarbarometer från SvD/Sifo. Men ju mer de rödgröna måste precisera politiken, desto mer ökar allianspartiernas möjligheter att knapra in på försprånget.

(uppdaterad)

Avståndet mellan regeringsalternativen i höstens val förändrades i princip inte under årets första månad jämfört med fjolårets sista. I SvD/Sifos januaribarometer över väljaropinionen är försprånget för den rödgröna oppositionen 10,3 procentenheter. I december var det 11,4.

– Å andra sidan var det ännu större för ett och ett halvt år sedan innan den finansiella tsunamin rullade in över Sverige, påpekar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Möjligheterna för regeringspartierna att minska övertaget ökar ju närmare valdagen kommer. Bland annat därför att oppositionen måste precisera och konkretisera sitt alternativ.

Annons
X

– Då blir det inte lika mycket en debatt om vad regeringen står för och har gjort. Beroende på hur oppositionen preciserar sig så finns det där en potentiell möjlighet för regeringen. Man pratar inte bara om vem som kan vinna ett val, man kan förlora ett val också, säger Sören Holmberg.

Nio månader före förra valet hade allianspartierna ett försprång på 5,8 procentenheter. När valet hade räknats blev hade det minskat till 2,1 procentenheter.

– Den som har lett i Sifos januarimätning under ett valår har vunnit 10 gånger av 13. Men nu har vi en mycket större väljarrörlighet både mellan valen och i valspurten. Det är någonting man inte ska glömma när man tittar på sådana här siffror, konstaterar Sören Holmberg.

På senare tid har det kommit tecken på att den ekonomiska utvecklingen är på väg att vända uppåt. Men det är inte säkert att det gynnar alliansen opinionsmässigt.

– Att det blir bättre är en ingen stor sak ur väljarsynpunkt, för det tillskriver man inte regeringen. Det gick ganska bra ekonomiskt 2006. Men i en högkonjunktur försvinner vissa frågor. Om arbetslöshetssiffrorna är på väg åt rätt håll blir den frågan inte lika viktig, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Det är fortsatt stora skillnader i unga och äldres sympatier. I gruppen som är 65 år och äldre har regeringspartierna stöd av 51,6 procent. Men i gruppen under 30 år är stödet bara 22,8 procent.

Sverigedemokraterna når för fjärde gången i följd över fyraprocentsspärren till riksdagen. SD har sitt starkaste stöd bland unga män som är LO-medlemmar eller arbetslösa.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X