Annons
X
Annons
X

Rödgrön attack på skattepolitiken

Sverige klarar krisen sämre än övriga Europa och regeringens skattesänkningar har till nästan hälften gått till den fjärdedel som har högst inkomster. Men den rödgröna granskningen av den borgerliga skattepolitiken döms ut som falsk och populistisk av alliansen.

Ett år före valet försöker Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet punktera några av alliansens beskrivningar av vad allianspolitiken ska leda till. Det handlar bland annat om att skattesänkningarna i första hand träffar låg- och medelinkomsttagarna, att alliansens politik gör att Sverige står bättre rustat än andra länder, att jobben skulle bli fler och utanförskapet minska.

–På punkt efter punkt visar vår granskning att det här inte stämmer. Alliansen med moderaterna i spetsen har försökt förmedla en bild av allt det goda som deras politik leder till, men det finns ingen substans bakom det, anser Morgan Johansson (S) i den rödgröna granskningsgruppen.

–Istället har vi fått en höger-politik som klyver landet. Arbetslösheten är nu högre än EU-snittet medan tillväxten är lägre än snittet. Sverige klarar sig sämre än andra och vi har nu en lika stor statsskuld som när Anne Wibble (FP) var finansminister. Största myten är nog att skattesänkningarna för 80 miljarder främst har gått till dem med lägst inkomster. Men det är precis tvärtom, säger Johansson.

Annons
X

De rödgröna har bett SCB räkna ut hur alliansens skattesänkningar har fördelats i befolkningen över 18 år.

–Den rikaste halvan av befolkningen har sammanlagt fått 80,6 procent av skattesänkningarna. Det är ännu mer orättvist än med den skattepolitik som drevs av de gamla moderaterna.

Ingen från alliansens regeringskansli anser sig ha tid att bemöta uppgifterna. Det gör istället Stefan Attefall (KD), finansutskottets ordförande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Våra speciella problem bottnar i att vi är extremt export- beroende och då drabbas vi hårt vid kriser av det här slaget. När det gäller skatterna har de rödgröna inte tagit med alla variabler som påverkar utfallet och dessutom har vi hela tiden varit noga med att det är själva jobbskatteavdraget som gynnar låg- och medelinkomsttagarna mest.

  Lennart Hedquist (M) ordförande i skatteutskottet är inne på samma linje:

  –Vi har inte tagit bort för- mögenhetsskatten av fördelningspolitiska skäl utan för att den är skadlig för landet. Det är för- ledande att bunta ihop skatte- politiken på det här viset, det är populism, skojeri och falskt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X