Annons

Rödebydramat: ”Vi ville busa”

I dag startade rättegången mot pojkarna i det så kallade mopedgänget i Rödeby. De åtalas för hemfridsbrott när de kom till gården i Blekinge en natt i oktober i fjol, då en 50-årig man tog till vapen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: SCANPIX ARKIV / MONTAGE SVD Bild 1 av 1
Foto: SCANPIX ARKIV / MONTAGE SVD Bild 1 av 1
Foto: SCANPIX ARKIV / MONTAGE SVD

– Vi ville busa eller jävlas. Vi hade ingenting att göra, sade den skottskadade 17-åringen om sprejningen.

Han och hans jämnåriga kompis tog med sig två burkar färg och gick upp till gården genom skogen, en sträcka på ett par kilometer. Det var sent på kvällen och de använde sina mobiltelefoner som ficklampor. Han visste var familjen brukar parkera sin bil eftersom han tidigare kört förbi gården med moped, berättade han i rätten.

På fråga om han hade några ovänner i familjen, svarar han nej. Han ångrar sig, berättar han för domstolen.

Dramat slutade med att en pojke dog och en 17-åring skottskadades svårt. Nu är pojkarna åtalade för hemfridsbrott, eftersom de kom oinbjudna.

Pojkarna kom till gården på mopeder, men något gäng i klassisk mening, har de aldrig ingått i, understryker advokat Björn Lindmar som försvarar en 15-åring.

Annons
Annons

Den skottskadade 17-åringens advokat Christer Holmqvist tänker uppmana domstolen att ogilla hela åtalet. Han hänvisar till Europakonventionen, som bland annat säger att ingen ska dömas på förhand. Det anser han att hans klient har blivit till följd av den omfattande massmedierapporteringen.

– Europakonventionen stadgar att man ska få en rättvis rättegång. Ett moment i detta är att man inte ska vara fälld i allmänhetens ögon, säger Christer Holmqvist till TT.

Ingen av parterna begärde stängda dörrar vid rättegången. Tingsrätten beslutade därför att rättegången kan hållas med åhörare i salen, trots de åtalades låga ålder. Detta gäller åtminstone rättegångens första dag, sade rättens ordförande.

I dag är det 17-åringen som ställs till svars i en tre dagar lång rättegång, som avslutas på fredag.

På torsdag hålls ytterligare en rättegång med anknytning till Rödebydramat. En bekant till familjen kastade en ölburk mot 17-åringen och slog till honom i nacken och står åtalad för misshandel. Det var efter detta som ungdomarna bestämde sig för att åka upp till gården.

Cecilia Klintö/TT
Karlskrona TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons