Annons
X
Annons
X

Rödeby: 50-åringen frikänns

Den 50-årige man som stått åtalad för mord och mordförsök i Rödeby frikänns. Åtalet ogillas meddelar Blekinge läns tingsrätt i dag. Mannen sköt de båda tonårspojkarna, men hade inte uppsåt att döda menar tingsrätten. Rätten håller presskonferens i Karlskrona och SvD.se är på plats.

Inför ett stort mediepådrag meddelades domen i Rödebymålet av Karlskrona tingsrätt på onsdagen.  Tingsrätten i Blekinge frikänner den 50-årige man som åtalats för mord och mordförsök mot två tonårspojkar i Rödeby.
Inför ett stort mediepådrag meddelades domen i Rödebymålet av Karlskrona tingsrätt på onsdagen. Tingsrätten i Blekinge frikänner den 50-årige man som åtalats för mord och mordförsök mot två tonårspojkar i Rödeby. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

I dag kom domen i det uppmärksammade målet om dödsskotten i Rödeby. Den åtalade 50-åringen frikänns, meddelar tingsrätten. Vid en presskonferens kommenterade Pia Johansson, rättens ordförande, den friande domen.

– Mina meddomare och jag delar den sorg som familjen känner, sa Pia Johansson och fortsatte med att säga att hon var tacksam för att inte fler skadades i skottdramat i Rödeby i oktober.

Pia Johansson hänvisar till att lagstiftningen delar upp ett brott i två delar där både uppsåt och effekt måste kunna bedömas. Åklagaren måste alltså även bevisa att det finns ett uppsåt till brott – och det har åklagaren inte lyckats med enligt rätten.

Annons
X

Därmed har man inte tagit ställning till frågan om nödvärn, understryker rådman Björn Lindén.

Även polisen medverkade vid presskonferensen.

– Nu hoppas vi att alla som varit direkt eller indirekt inblandade kan gå vidare , säger Jan Olofsson vid Blekingepolisen.

50-åringen släpptes ur häktet för två veckor sedan – ett beslut som många tolkade som att mannen skulle frikännas.

Och den linjen går alltså tingsrätten på. Samtidigt ogillas skadeståndsanspråken och 50-åringen får tillbaka både hagelgeväret och ammunitionen som användes på natten då en 15-årig pojke sköts till döds och en 17-åring skottskadades svårt.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att 50-åringen på nära håll sköt den 15-åringen i bröstet och i vänstra armen och att han ”härigenom orsakat hans död”.

Tingsrätten anser också att det är klarlagt att 50-åringen sköt den 17-årige pojken i bland annat ryggen och höger ben. Skadorna som uppstod var livshotande.

Men samtidigt konstateras att 50-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han sköt. Han hade enligt domen, som stödjer sig på psykiatriexperten Peter Andinés uttalande under rättegången, drabbats av en svår paniksituation ”med förlust av tankebearbetning och impulskontroll”.

Samtidigt har överläkaren Richard Tuck, som ledde Socialstyrelsens utredning om 50-åringens psykiska tillstånd, konstaterat att 50-åringens ”stresstolerans sprack, att han blev helt avskärmad och att han i ett närmast förvirrat tillstånd endast kunde fokusera på det överhängande dödshotet och att han måste rädda sonen”.

50-åringen sköt enligt Tuck för att rädda sig och sin familj och kunde inte tänka rationellt. Hans psykiska tillstånd gör att han inte ”var i sådan grad medveten om sitt handlande att han kan anses ha begått gärningarna uppsåtligen”, enligt tingsrättens dom.

Och just detta, att skotten inte avlossades uppsåtligen, är skälet till att 50-åringen frikänns.

Annons
Annons
X

Inför ett stort mediepådrag meddelades domen i Rödebymålet av Karlskrona tingsrätt på onsdagen. Tingsrätten i Blekinge frikänner den 50-årige man som åtalats för mord och mordförsök mot två tonårspojkar i Rödeby.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X