Annons
X
Annons
X

Röda siffror sätter skräck i bostadsrättsföreningar

Mängder av bostadsrättsföreningar får räkna med illröda siffror i årsredovisningarna för 2014 och åren framöver. Förklaringen är att revisorerna ändrar praxis för att säkerställa att man följer årsredovisningslagen. Rent skräckinjagande för många köpare och mycket illavarslande för nyproduktionen, menar branschexperter.

Progressiva avskrivningar
Foto: JESSICA GOW/TT

De senaste åren har det vuxit fram ett nytt fenomen på bostadsmarknaden där stora minusposter i bostadsrättsföreningarna skjuts på framtiden. Den så kallade progressiva avskrivningen innebär att föreningarna väntar med stora kostnader tills medlemmarna har bättre råd. I värsta fall, menar experter, ett nytt tecken på latent bostadsbubbla eftersom modellen ofta används för att sänka månadsavgifterna och minimera amorteringen.

– I ögonen på hårdföra ekonomer rör det sig om rent skräckinjagande minussiffror i föreningarna. Helt klart kommer många resultaträkningar att få stora skönhetsfläckar från och med 2014, säger bostadsrättsexperten Göran Olsson, med bakgrund som mångårig vd för intresseorganisationen Bostadsrätterna.

Det är allt från byggjättar till småföreningar som har satt i system att skjuta byggnadens avskrivningskostnader på framtiden. På så vis kan lägre månadsgifter tas ut, samtidigt som marknadsvärdet vanligen stiger eftersom resultaträkningen ser positiv ut och vanliga köpare ofta inte förstår att de väldiga minusposterna dyker upp senare. Den progressiva effekten är inte heller tydlig i de enbart elvaåriga ekonomiska planer för nya bostadsrättsföreningar som Boverkets tillsynsmän certifierar enligt gammaldags regler.

Annons
X

– Man har lurat bostadsrättsköpare som inte har förstått skillnaden mellan linjär och progressiv avskrivning, säger SvD Näringslivs anonyma källa.

Larmet kommer dock också i mer inlindad form från revisorernas egen branschorganisation FAR som från och med i år underkänner progressiv avskrivning i bostadsrättsföreningarna. Beslutet har fattats enhälligt av FAR:s policygrupp. Bakgrunden är att en tidigare tolkning av Årsredovisningslagen om att progressiv avskrivning är ”tänkbar” inte längre får göras lösryckt ur sitt sammanhang. Förutom insikten att bostadsrättsköpare kan ha vilseletts av kalkyler som inte lyfter fram faktiska avskrivningskostnader, finns även oro för avskrivningsmetodens samhällspåverkan.

Vid den statliga Bokföringsnämnden konstaterar juristen Catarina Ranta att det är revisorerna på egen hand som uppmärksammar att nyproduktionen skjuter höga kostnader på framtiden och att FAR ändrar en praxis som inte har haft säkert stöd i lagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är alltså inte Bokföringsnämnden som har ändrat normgivningen. Men allmänt bör det nog vara svårt att se varför förbrukningen av ett bostadshus ska bokföras som större i framtiden, säger hon.

  För revisorer, byggbolag och många föreningar är frågan mycket känslig. FAR:s policygrupp är dock glasklar i sitt beslut: ”Det är FAR:s uppfattning att progressiva avskrivningar på byggnader inte är i överensstämmelse med den grundläggande principen att avskrivningarna ska återspegla hur tillgångens ekonomiska fördelar förbrukas”, heter det. Innebörden är att man inte längre kan hävda att till exempel husets trappa slits mer imorgon än i dag.

  – Många människor kommer att bli oerhört oroliga när de nästa år tittar i årsredovisningarna för 2014, säger Göran Olsson, som påpekar att alla föreningar som de senaste åren har sjösatts med progressiv avskrivning tvingas gå över till traditionell, linjär avskrivning.

  Eftersom progressiv avskrivning har tillämpats på nya bostadsrättsföreningar hos de flesta stora byggjättar – alltifrån Skanska till Riksbyggen - skissar branschen just nu på att låta sina nya föreningar visa röda siffror redan från år ett, eller höja månadsavgifterna med stora belopp.

  – I värsta fall går inte en enda lägenhet att sälja, säger en av Boverkets intygsgivare, som även han vill vara anonym.

  Också Ingrid Uggla, bostadsrättsexpert från bland annat HSB och sakkunnig i bostadsrättutredningen 1991, är orolig.

  – Frågan är hur köpare kommer att reagera när det ofta blir ackumulerade underkott på flera miljoner kronor i dessa föreningar.

  Ingrid Uggla betonar dock att så länge likviditeten förblir god i de berörda bostadsrättsföreningarna, fortlever de. Till skillnad från aktiebolag behöver ekonomiska föreningar inte upprätta kontrollbalansräkning.

  **
  FÖLJ #BOSTADSVECKAN PÅ SVD BÖRSFORUM**

  • Den här veckan djupdyker vi i bostadsmarknaden på
  SvD Börsforum.

  • Experter som
  Lars EO Svensson och
  Veronica Palm deltar i debatten.

  • Läs deras inlägg och höj din röst på
  Borsforum.svd.se.

  Sök bland Sveriges bolåneräntor svd.se
  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X