X
Annons
X

Röda och vita tips för den känslige

Vin i lagom mängd får de flesta människor att må bra. Men det finns också de som mår dåligt. Ofta är det frågan om olika allergiska reaktioner.

Reagerar man mot sulfit kan det löna sig att dricka äldre lagrade viner. Sulfiten minskar nämligen med åren.
Reagerar man mot sulfit kan det löna sig att dricka äldre lagrade viner. Sulfiten minskar nämligen med åren. Foto: CHRISTINE OLSSON

SULFITFRI DRYCK

Man kan må dåligt av vin, även i små doser. Vin är relativt fritt från tillsatser, åtminstone om man jämför med livsmedel. Men det finns både tillsatser och naturliga ämnen i vin som man kan reagera negativt emot. De två vanligaste är sulfit och histamin.

Sulfit, eller svaveldioxid, är det vanligaste tillsatta ämnet i vin och det enda ämnet som måste anges som tillsats på etiketten, även om det dessvärre aldrig står hur mycket. Men sulfit uppkommer också naturligt i vinet under jäsningsprocessen, så helt sulfitfria viner är nästan omöjliga att hitta. Alltför mycket sulfit kan ge allergiska reaktioner och känsligast är astmatiker. Det finns lagar om gränsvärden, men det varierar otroligt mellan olika viner och ibland kan bara några glas göra att man överskrider gränsvärdet som är 0,7 mg/kg kroppsvikt.

Histamin är ett annat ämne som man kan reagera negativt emot. Det är egentligen en del av kroppens immunförsvar. Det finns även i druvor, kan uppkomma vid jäsning och vid fatlagring av viner. För höga doser kan ge huvudvärk, snuva, utslag, sänkt blodtryck och migrän. Liknande reaktioner kan man få av ett närbesläktat ämne som heter tyramin, vanligt i mousserande viner.

Annons
X

Här skulle man naturligtvis vilja komma med goda råd och en lista med viner som känsliga personer kan dricka utan att må dåligt. Men det är svårt. Vin är en naturprodukt och de ämnen som man kan reagera emot uppkommer i olika halter beroende på druva, årgång, jäsningsmetod, fat och till och med flaska – även om vi pratar om samma produkt. Man får helt enkelt prova sig fram. Men här kommer några rekommendationer som ni kan vidareutveckla själva:

Reagerar man mot sulfit kan det löna sig att dricka äldre lagrade viner. Sulfiten minskar nämligen med åren. Sulfithalten är generellt högre i vita än i röda och i söta än i torra. Rött och torrt är alltså bättre än tvärtom.

Överkänsliga personer bör också undvika boxviner, där sulfithalten oftast är högre än i vin på flaska. Användningen av tillsatta sulfiter i vin diskuteras just nu kraftigt i vinbranschen och Livsmedelsverket förordar en minskad användning. Glädjande finns det producenter som börjat göra så kallade Natural Wines utan tillsatta sulfiter, med blandat resultat ska tilläggas.

Är histaminerna problemet ska man undvika rödviner, framförallt sådana som har lagrats på fat. Även mousserande viner, som haft lång kontakt med jäst, kan vara bra att undvika.

Kanske finns det ett ljus i tunneln för vinälskare som är allergiska. Ett knep som flera använder sig av är att ta receptfria antihistaminpreparat innan det är dags för ett glas vin. Det ska dessutom vara en helt ofarlig kombination, enligt läkare.

Vintips

Jens Dolk tipsar om 7 mustiga höstviner.
Till artikeln

Läs även

Annons
X
Annons
X

Reagerar man mot sulfit kan det löna sig att dricka äldre lagrade viner. Sulfiten minskar nämligen med åren.

Foto: CHRISTINE OLSSON Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X