Annons
X
Annons
X

Röda kors-chefen inför rätta

Ett stort medieuppbåd mötte den förre Röda Korset-chefen när han tillsammans med de två medåtalade anlände till Stockholms tingsrätt i morse.

Det var en mycket blek och samlad Johan af Donner som klev in i rättssalen.

Johan af Donner kunde inte förklara varför han började ställa ut falska fakturor i början av 2000-talet.

– Jag hade inte för låg lön, jag drabbades nog av guldsot och min lön räckte inte till för det liv jag levde, sade han.

– Det var galet och jag ber Röda korset, Cancerfonden, familj och vänner om ursäkt.

Annons
X

Men af Donner var hela tiden rädd för att bli upptäckt.

– Men jag sopade de tankarna under mattan. Den här fakturahanteringen var rätt lätt för mig och jag saknade nog gen eller broms för att stoppa hanteringen.

af Donner var mycket klar och ytterst behjälplig i de frågor åklagaren ställde. Däremot hade Röda korsets omstridde generalsekreterare Christer Zettergren svårt att förklara hur bedrägerierna kunde fortgå år ut och år in innan de upptäcktes.

Åklagaren Alf Johansson räknade upp en lång rad åtalspunkter mot af Donner och hans två medåtalade.

– Det handlar, både när det gäller Röda Korset och Cancerfonden, om grov och systematisk brottslighet under en lång period av år, säger Johansson.

– Det är grova bedrägerier alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Åklagaren gjorde en bred presentation, som visade vilka stora möjligheter Johan af Donner hade på både Cancerfonden och Röda korset att både ställa ut falska fakturor och attestera dem.

Åklagaren visade också upp en lång rad kontoutdrag från af Donners American Express-kort.

– Vi kan se här hur han så fort han närmade sig kreditgränsen på kortet snabbt ställde ut nya fakturor till de medåtalade, sade åklagare Alf Johansson.

Han redogjorde även för af Donners konsumtion av lyxvaror för hundratusentals kronor per år. Det handlade om kläder, skor, hotell och juveler.

Åklagaren beskrev även hur af Donner och de medåtalade utformat fakturorna och att en lång rad ”falska fakturor” i slutändan blev några tusenlappar dyrare när de slutligen skulle betalas.

af Donner erkänner i stort de åtalspunkter som åklagaren presenterade men bestred åtalspunkten mutbrott. De två medåtalade, leverantörer till Röda Korset, bestred i varierande grad de påstådda brotten.

Sedan åtalet om grovt bedrägeri har Johan af Donners liv förändrats kraftigt. I stället för lyxliv i sus och dus har han enligt sig själv ”en mycket kärv” ekonomisk situation.

Hösten har har han tillbringat som volontärarbetare för en förening för hemlösa och med religionsstudier, ett uttalande från Kriminalvården som Dagens Media tagit del av.

Han har uppgett att han känt ”en stor oro” inför rättegången som drog i gång idag.

Och han såg också blek och samlad ut, när han tog plats i rättegångssalen i Stockholms tingsrätt i kavaj och med en dokumentportfölj i handen.

Johan af Donner lyssnar uppmärksamt under åklagarens sakframställan och de första förhören, men sluter stundtals ögonen.

– Han vill försöka göra rätt för sig för att reparera den skada han ställt till med, säger hans advokat Leif Silbersky.

– Vi delar inte åklagarens uppfattning när det gäller det påstådda mutbrottet och jag tänker försöka se till att han får en så rimlig påföljd som möjligt.

Efter åklagarens sakframställan ska vittnade Cancerfondens tidigare generalsekreterare Marianne af Malmborg.

Hon fick frågan hur en så omfattande förskingring överhuvudtaget var möjlig.

– Ingenting i systemet gjorde att vi fattade misstankar. Vi hade alla ett stort förtroende för Johan af Donner, svarar af Malmborg.

Hon säger också att Cancerfondens omsättning ökade med 70 procent under tiden Johan af Donner jobbade där, och att han var en ”kreativ och initiativrik” person.

I eftermiddag inleds förhören med den misstänkte.

– Jag är glad att vi upptäckte oegentligheterna och polisanmälde, vilket nu har lett till en rättegång. De åtalade ställs nu till svars och Röda Korset kan gå vidare med verksamheten, säger Christer Zettergren.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X